Как да избегнем нежеланите топлинни мостове на прозорците?

windows

Топлинните мостове на прозорците спомагат за изтичането на ценна енергия за отопление. Това може да се предотврати, като се използват материали с ниска топлопроводимост.

С техническия прогрес от една страна и значително повишените изисквания към енергийния баланс на сградите от друга, свойствата на прозорците и техните стъкла се подобряват все повече. Благодарение на обичайно разпространените двойни и тройни стъклопакети, енергийният баланс на новопоставените прозорци се е подобрил значително в сравнение с предишните модели. Това се дължи не на последно място на пространството между стъклата.

windows

Те вършат отлична работа за изолиране на многослойни стъкла – ако цялостната концепция е правилна. Освен качеството на стъклопакета и профилите на прозореца, преходът от стъклопакета към касата също е определяща зона за енергийния баланс на прозореца. При този преход дистанционните елементи между прозорците играят централна роля за ефективна изолация и по този начин за топлинния баланс. С използваните преди това алуминиеви дистанционери за стъклопакети могат да възникнат нежелани термомостове в прозорците и фасадите. Ако топлинният поток излезе навън през тези топлинни мостове, температурата в областта на ръба на стъклените повърхности от страната на помещението пада. Това от своя страна води до повишен риск от образуване на конденз и мухъл. Но тази опасност може да бъде избегната. Защото съвременните дистанционери, изработени от иновативни материали като пластмаса или неръждаема стомана, надеждно предотвратяват образуването на конденз и по този начин трайно гарантират качеството на стъклопакетите, прозорците и фасадите.

Снимки: Bundesverband Flachglas

Може да харесате още...