Как да изберем цвета на интериорната врата?

Изборът на интериорна врата естествено провокира въпроса кое цветово решение да изберем. Дали тъмната врата ще изглежда прекалено тежка, ще направи интериора мрачен, а ако монтираме светла врата, няма ли да „опрости“ интериора?

Как най-добре да изберем цвета на вратата – по цвета на пода, стените или мебелите?

Правилният избор на цвета на вратата е истинско изкуство, в което има редица правила.

Когато избирате цвета на вратата, първото нещо, от което се нуждаете, за да се ориентирате, е обикновено решението на интериора.

Светла интериорна врата

Светлата интериорна врата с неутрален естествен цвят ще подхожда почти на всяко интериорно решение, било то в етно-стил, минимализъм, съвременна класика или модернизъм. Светлите врати с топъл червеникав нюанс са в състояние да предадат на стаята уникален комфорт – те отлично се съчетават с етно-стила и с достатъчно популярния днес „кънтри“ стил.

Тъмна интериорна врата

Тъмните врати предават на стаята известен вид строгост. Колкото по-тъмна е вратата, толкова по-строг и тежък ще изглежда интериора  – това решение е най-подходящо за класически стил и минимализъм.

Бяла интериорна врата

Важно е да се каже, че белите врати те са достатъчно универсални и могат да бъдат използвани, както светлите интериорни врати в различни интериори. Бялата врата създава усещане за простор и визуално увеличава пространството.

Много дизайнери избират цвета на вратата според цвета на пода. Това решение ще бъде наистина оправдано, ако имате паркет, ламинат или линолеум в един нюанс и текстура в целия апартамент.

Но какво, ако имате различни подови настилки във всяка стая?

В този случай можете да изберете цвета на вратата, няколко тона по-светли от всички използвани подови тонове. В случай, че имаме на пода много светъл линолеум или многоцветни керамични плочки, цветът на вратата може да бъде избран така, че да хармонизира не с пода, а с мебелите. Ако имате много тъмни мебели (например венге цветове), най-добре е да изберете врата с няколко тона по-светла, за да не създавате чувство за мрачен интериор.

В Европа и Америка днес това решение е много популярно: цветът на вратата се избира в неутрален светъл или тъмен нюанс, който в общия случай не е задължително да се съчетава с мебели или подове. За създаването на холистичен хармоничен ансамбъл в целия дом ще помогне и изборът на обков и первази в тона на вратата.

Може да харесате още...