Как да пестим енергия?

Към момента всеки човек харчи средно 8 на сто от доходите си за електроенергия, сочат данни на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, представени в изданието  на компанията “Енергиен спестовник”. В Европейския съюз България харчи енергията най-неефективно, което означава, че има много неизползвани начини за пестене на ток.

Близо 60 на сто от сметките за ток за отопление или охлаждане
Най-голяма част от сметките ни – 58 на сто, се дължат на отоплението през зимата и охлаждането през лятото, които “гълтат” повече от половината енергия, която изразходваме. По-голямата част от тази енергия обаче “изтича” от дома през лошата изолация и старата дограма. Правилната температура в помещенията е между 18 и 21 градуса, намалението й само с един градус, може да снижи сметките с до 10 на сто, са изчислили специалистите. Те съветват пред радиаторите да не се поставят мебели, а зад парното да се сложи фолио. Електричество могат да спестят и климатиците от енергиен клас А.

Загряването на вода е вторият най-голям енергиен разход
Бойлерът обикновено е “виновник” за около 23 на сто от сметката, която плащаме. За да се намали разходът е необходимо термостатът му да е на 60-65 градуса, а резервоарът му да се източва на всеки три месеца. Използвайте душ, вместо вана и инсталирайте кран и душ глава, смесващи водата с въздух, съветват експертите.
В общия случай прозорците са причина за 10-25 на сто от сметката за отопление през зимата и за климатиците през лятото. Затова е необходимо обикновената дограма да се замени с ПВЦ или алуминиева, а домът да се изолира.

Осветлението
Най-бързият начин за намаляване на сметката е подмяната на старите крушки с енергийно ефективни, тъй като около 6 на сто от всяка сметка за ток се пада на осветлението. Енергийно ефективните крушки използват 5 пъти по-малко електричество от обикновените и издържат от 10 до 15 пъти по-дълго. Монтирането на таймери или датчици за движение, които изключват светлините, когато не са необходими, също би спестило пари. Боядисването на стаите в бледи цветове също ще доведе до по-малка нужда от светлина.

Домакинските уреди
Печки, хладилници, фризери, перални и сушилни, харчат енергия, за която отиват 15 на сто от парите ни за ток. Затова трябва да се избират уреди от най-високия клас на ефективност – А или А+. По-изгодно е да дадем малко повече пари за закупуването им, отколкото да плащаме по-високи сметки за следващите 9-12 години, колкото е жизнения цикъл на уредите. Хладилниците и фризерите трябва да се поставят далече от пряка слънчева светлина, готварска печка или бойлер. В тях не трябва да се поставят топли или горещи елементи, а обемът им трябва да е запълнен на три четвърти. Вратите им не трябва да стоят отворени, за да се предотврати навлизането на топъл въздух.
При готвене трябва да се уверим, че съдът е плосък, плътно прилепнал към котлоните и отговарящ на размера им. След кипване, топлината трябва да се намали. Използването на капак също би спестило енергия. Използването на тенджери под налягане или бавен котлон са по-ефективни, както и тостерът, вместо котлон за препичане на филийки. Използването на вентилатор във фурната намалява енергийният разход с 20 на сто. Трябва да се избягва и отварянето на фурната по време на готвене. Разходът на енергия би се увеличил, ако готварската печка се постави в близост до хладилник или фризер, предупреждават експертите. Изчислено е, че повечето от тока, използван в перални, сушилни и миялни машини, отива за нагряване на водата или дрехите. Можем да плащаме по-малко, ако перем, мием и сушим на по-ниска температура и намаляваме влажността на дрехите преди да ги сложим в сушилнята.
При покупката на офис техника или електроника трябва да се избират такива с енергоспестяващия етикет “енергийна звезда”, съветват специалистите. Използването на такъв компютър например спестява от 30 до 65 на сто от енергията в сравнение с обикновения компютър. Адапторът на лаптопа черпи енергия непрекъснато, дори когато преносимият компютър не е включен към него, припомнят още експертите. Изключването на зарядните устройства, когато не се използват, също ще спести от сметките.
Много от уредите продължават да харчат ток, дори когато са изключени – ДВД плейърите, телевизорите, стереоуредбите, компютрите и кухненските уреди. Затова трябва да се изключват от контакта или да се използва разклонител с превключвател. Предотвратяването на практиката на “пилеене” не само ще намали сметките ни, но ще понижи и въглеродния отпечатък, излъчван с потреблението на всеки от нас. Ако сме  жител на столицата, по-разумно и лесно е да пестим енергия, отколкото да засаждаме 17 дръвчета на година, колкото са необходими, за да неутрализират вредните емисии, които причиняваме с действията, са изчислили още специалистите.

Може да харесате още...