Как да позиционираме вратите и прозорците според фън шуй

Feng Shui 1
Според принципите на древното китайско изкуство фън шуй местоположението на вратите и прозорците в дома е от съществено значение за хармонизирането на енергията. Или с други думи, връзката между прозорците и вратите в едно помещение определя потока и качеството на енергията, защото функцията им е да канализират светлината и енергията.

В древни времена се е вярвало, че и добрата, и лошата енергия могат да влязат в дома през прозорците и вратите. Поради това те винаги са били защитени с мистичен дизайн, предмети със специално значение, цветове и др. Има няколко препоръки, които трябва да следвате при планирането на вратите и прозорците според принципите на фън шуй.

Избягвайте директното подравняване на врати и прозорци (създава бърза енергия), както и подреждането в редица на прекалено много врати и прозорци (води до слаба енергия). Според добрите практики по фън шуй целта ви е да осигурите плавно виещ се (като меандри на река), елегантен и балансиран поток от енергия, така че избягвайте да създавате бързи или слаби енергийни модели в дома си.

Подредбата на вратите
Избягвайте директно срещуположно подравняване на входната и задната врата (ако има такава), както и подравняването на врати с големи и високи прозорци. Добрият архитектурен план по фън шуй създава пространство за съхранение и подхранване на постъпващата добра енергия чрез плавното ѝ движение, подобно на меандрите на река. Подравняването една срещу друга на врати или големи прозорци благоприятства бързото изтичане на енергията.

Трябва да се избягва срещуположното подравняване на вратите навсякъде в къщата, особено когато има малко пространство между тях. Например, избягвайте подравняването между вратите на спалнята и банята, между кухнята и банята, между входната врата и вратата на спалнята.

„Спорещи врати“
Фън шуй използва термина „спорещи врати“, за да обозначи три или повече врати в непосредствена близост, особено ако те се докосват една друга при отваряне. Наричат ги „спорещи врати“, защото енергията на тяхното местоположение неизбежно създава полемики и разногласия. Съгласно фън шуй по природа вратите и прозорците се нуждаят от пространство около тях, тъй като в тези зони има значително енергийно движение – както видимо, така и невидимо. Когато поставите няколко врати твърде близо една до друга, вие създавате енергия, която е хаотична и негативна. Древните китайци считали, че такава конфигурация на вратите в дома неизбежно води до конфликти между обитателите.

Малко прозорци по задната фасада на къщата
Добре е да се избягва поставянето на много прозорци по задната фасада на къщата, тъй като това отслабва енергията на дома. „Тилът“ на къщата е важен за силата и подхранването на енергията във вашия дом. 

Прозорците в спалнята
В спалнята се счита за нежелателно да има прекалено много прозорци. Ниските прозорци или френските такива също не се препоръчват от специалистите по фън шуй. Тези условия водят до слаба енергия в стаята. Особено важно е да бъдете внимателни при планирането на прозорците в малка спалня, тъй като поставянето на леглото твърде близо до прозорец също се счита за неблагоприятно според фън шуй.

Кухнята и банята
Фън шуй поощрява наличието на поне един, а за предпочитане и повече, прозорци в кухнята и банята. Въпреки че е съвсем логично в тези зони да има нужда от добра вентилация, много съвременни архитектурни планове минимизират прозорците в тези зони или дори ги пропускат.

Може да харесате още...