Как да проветряваме правилно

Как да проветряваме правилно? С модерните прозорци е лесно – в режим на накланяне, въздухът влиза равномерно и на малки порции. При типичния въртящ се прозорец отворът е от 10-15 см. През зимата обаче такова разстояние е твърде голямо.

Има изход – можете да оборудвате прозореца с отвор за микропроветряване, който оставя минимално разстояние между рамката и крилото. С модерните вентилационни клапи, например от Roto Frank, отворът ще бъде само 3 до 6 мм.

За да поставите прозореца в режим „микропроветряване“ трябва да обърнете дръжката под ъгъл от 135 °, а после да фиксирате крилото в една от трите позиции на вентилационнаат клапа. Полученият отвор дава постоянен приток на свеж въздух, но е твърде малък, за да се охлади помещението.

Микропроветряването обикновено не е включено в стандартното оборудване на прозореца. Този елемент на дограмата обаче не трябва да се пренебрегва. На фона на общите разходи за прозореца доплащането за инсталиране на вентилационните клапи е незначително, а удобството при употребата значително надвишава разходите.

Проветряването на къщата може да бъде още по-умно. Някои прозорци, особено в къщите, са разположени високо, или достъпът до тях труден. Това често се случва в бани, кухни или килери. Това обаче не е пречка – прозорците могат да бъдат вентилирани от разстояние.

Така например електромеханичното задвижване E-Tec Drive от Roto Frank ви позволява да отваряте и затваряте прозореца в напълно автоматичен режим. Можете да програмирате времето, продължителността и честотата на проветряване, за да постигнете пълен контрол над климата в къщата.

Електромеханичното задвижване е отлична опция за ситуации, при които по някаква причина не е възможно ръчно отваряне на прозорците. Подходящ е за възрастни хора и хора с увреждания. Също така механизмът е незаменим в помещения с високо разположени прозорци: офис сгради, медицински, образователни институции.

Електромеханичното задвижване се монтира допълнително на подвижните крила на прозорци с тегло до 100 кг. То работи чрез сензори, разположени на крилото. В резултат на това се постига индивидуален режим на вентилация и значителни икономии на енергия.

Може да харесате още...