Как митата на Тръмп ще засегнат потребителите и компаниите

Американският президент заяви, че през текущата седмица ще обяви официално мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий

Обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп от 1 март да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий обезпокои инвеститорите, предизвиквайки опасения, че другите страни ще отвърнат със собствени санкции и създаде опасност от увеличаване на цените за американските потребители и компании, които използват стомана и алуминий, пише Асошиейтед прес.

Какво точно направи Тръмп?

Президентът заяви, че през текущата седмица ще обяви официално мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Не е ясно дали някои страни ще бъдат изключени от тарифите, които се очертава да бъдат тежък нов налог върху вноса.

Тези мита ще оскъпят вносните стомана и алуминий за американските компании и граждани, които използват продукти, съдържащи тези метали – от автомобили и прозорци до бирени кутийки.

Преди близо година Тръмп нареди на министерството на търговията да започне разследване дали вносните стомана и алуминий представляват заплаха за националната сигурност. Търговското министерство публикува миналия месец заключенията си, според които опасенията за националната сигурност оправдават ограничения върху вноса на стомана и алуминий. Сред препоръките на ведомството са трансгранични мита от 24% за стоманата и 7,7% за алуминия. Тръмп заяви, че иска дори по-високи мита.

При решението си Тръмп използва рядко употребявано оръжие в американския търговски закон – параграф 232 от Закона за разширяване на търговията от 1962 година, който дава на президента право да ограничава вноса и да налага без ограничения мита на основание националната сигурност. От присъединяването на САЩ към Световната търговска организация (СТО) през 1995 година са правени само две такива разследвания. И в двата случая (този през 1999 година засяга вноса на петрол, а от 2001 година – вноса на желязна руда и стомана) министерството на търговията отказва да препоръча ограничения.

Какви са вероятните последици за компаниите и икономиката?

Американските производители на стомана и алуминий ще спечелят от мита върху вноса и от по-високите цени, до които те вероятно ще доведат.

“Ще имате защита за първи път от много време и отново ще увеличите отраслите си”, каза Тръмп на директори на американски компании за производство на стомана и алуминий в Белия дом.

Тези сметки обаче имат и обратна страна – по-малък избор и по-високи цени за компаниите, които купуват стомана и алуминий, и техните клиенти.

“Митата върху стоманата и алуминия са увеличаване на данъците, от което американците не се нуждаят и не могат да си позволят”, посочи републиканецът от щата Юта Орин Хач, председател на финансовата комисия на Сената. “Насърчавам президента внимателно да обмисли всички усложнения от вдигането на цените на стоманата и алуминия за американските производители и потребители”, допълни той.

Освободени от необходимостта да се конкурират с вноса, американските производители на стомана вероятно ще вдигнат собствените си цени. Това пък ще принуди автомобилостроителите да повишат цените на новите автомобили, макар че някои може да решат да поемат по-високите разходи.

Американската асоциация на международните автомобилни търговци изрази опасения, че митата могат значително да увеличат цените на колите. Продажбите на автомобили в САЩ останаха без промяна през 2016 година на ниво 17,5 милиона годишно, миналата година леко се понижиха, а за 2018 година се очаква нов спад.

Други сектори също са обезпокоени.

“Това ще бъде голям проблем”, отбелязва Джеймс Кауфман, президент на компанията Indianapolis Metal Spinning Co., която произвежда метални компоненти за производителите на автомобилни тасове и фарове. По думите му повечето компании за производство на алуминий в САЩ не предлагат сплавите, от които компанията му се нуждае. Така че той няма голям избор, освен да ги внася.

“Ако местните заводи избират да не правят такива сплави, не мисля, че потребителите трябва да бъдат наказвани заради това, че внасяме от чужбина”, заявява той.

Кауфман е разтревожен също, че митата ще вдигнат цените на стоманата, която се използва за продуктите му, а това ще намали конкурентоспобността на компанията му спрямо чуждестранните ѝ съперници.

Имат ли нужда от помощ американските производители на стомана и алуминий?

Свръхпроизводството на Китай наводни световния пазар със стомана и алуминий, потопи цените и засили натиска върху американските производители. Почти половината стомана, произведена през декември например, идва от китайски стоманодобивни комбинати, според Световната асоциация на производителите на стомана.

Китай е произвел повече стомана отколкото САЩ, Русия, Япония и 28-те членки на ЕС взети заедно.

САЩ обаче вече сложиха бариери пред китайския внос. В резултат Китай е едва на 11-о място сред вносителите на стомана в САЩ и 4-то сред вносителите на алуминий. Митата на Тръмп изглежда по-вероятно ще засегнат верния американския съюзник Канада, която е лидер и в двете класации – тя доставя 16% от стоманата и 44% от алуминия, внасяни в САЩ.

“Всякакви намеци, че стоманата или алуминият, произведени в Онтарио, са “заплаха за националната сигурност” на САЩ са фалшиви”, заяви премиерът на Онтарио Катлин Уини.

“Канада и САЩ са ключови съюзници и партньори и неизменна взаимна част от националната си сигурност”, подчерта тя.

Как може да отговори останала част от света?

Зле. Търговски анализатори прогнозират, че страните, засегнати силно от митата върху стоманата и алуминия, могат да подадат оплакване пред СТО.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер порица митата на Тръмп като “безочлива интервенция за защита на американската промишленост”.

Според Чад Боун, старши сътрудник на института за международна икономика “Питърсън”, САЩ имат изключително слаби аргументи, че вносът застрашава националната сигурност. Всъщност американското министерство на отбраната заяви, че армията има нужда едва от 3% от местното производство на стомана и алуминий.

За СТО все пак е крайно необичайно да прави преценки за изискванията на страните членки в областта на сигурността. Поради това е възможно организацията да премисли и да не пречи на Белия дом, отхвърляйки оплакванията срещу митата на Тръмп.

“Отрязани” от СТО другите страни тогава биха могли да прибегнат до санкции, може би използвайки националната сигурност като претекст за налагане на собствени мита.

БТА

Може да харесате още...