Как решават проблема с липсата на жилища

На територията на бившите военни докове в Бруклин (Ню Йорк) завършва строителството на първия жилищен комплекс, който ще е прототип на серия сгради от проекта „Моят микро Ню Йорк” (My Micro NY). Предвижда се той да бъде пуснат в експлоатация през лятото на тази година.

Комплексът включва 55 апартамента, чиято площ е между 23 и 34 кв.м. Жилищата с една стая са студиа с френски прозорци и височина на помещенията 3 метра. Стените са изпълнени с рафтове и шкафове за съхранение на много от вещите. Имотите ще се отдават под наем, но без обзавеждане. Тъй като жилищата са малки, наемателите ще могат да приемат гостите си в специални помещения, които заемат около 20% от разгънатата застроена площ на сградите. Достъпът до тях ще бъде с предварителна заявка.

Средният месечен наем ще е около 2000 USD. Близо 40% от апартаментите обаче са за социално слаби, които месечно ще плащат между 940 и 1800 USD.

Целта на проекта е да се стимулира намаляването на наемните нива на този вид имоти в Ню Йорк чрез строителството на серия типови жилища с малка площ (до 30 кв.м.). Целевата група са несемейни хора или млади семейства, които все още нямат деца. Властите планират до 2020 г. в Ню Йорк да бъдат построени 165 000 апартамента от типа My Micro NY, което ще реши жилищния проблем на 500 000 души.

Закон от 1987 г. не позволява в Ню Йорк да се строят апартаменти по-малки от 37 кв.м. Той обаче беше отменен през 2013 г. от кмета на града Майкъл Блумбърг именно с цел реализирането на програмата My Micro NY.

Наемите на жилища в Ню Йорк са едни от най-високите в САЩ. Апартамент с две спални се отдава срещу 3000-3500 USD на месец. Това е и градът на наемателите – около 70% наемат апартаменти и едва 30% са собственици.

fakti.bg

Може да харесате още...