Какво да гледате като избирате дограма

Основният въпрос, който стои пред всеки, желаещ да си смени старата дървена дограма със съвременна алуминиева или пластмасова, е: „Какво да избера от морето предложения?”. Преди да решите дали да е алуминиева или пластмасова, дали да е дву- или три-камерна, дали да е бяла или цветна, е добре да имате предвид

някои основни неща

Едно от тях е да се съобразите с конструкцията на сградата – панел, тухла, ЕПК. Другият важен въпрос е какъв е настоящият й статус – дали предстои някакво саниране или вече е направено или не съществува по-близка перспектива, в която това се очаква. „Когато се изяснят тези две неща, чак тогава идва въпросът какви прозорци да се сложат, с какви стъкла да бъдат те и колко качествени, каква да е степента на изолация и доколко да съответстват на останалата част от сградата”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

След като са взети под внимание тези фактори се преценява

колко скъпа дограма да се сложи

„На един панелен блок, на който по различни причини не му предстои никаква изолация и саниране, не е оправдано да се влагат средства в тежък и много сериозно изолиращ клас дограма, защото тя струва повече от средния или ниския клас. Както и обратното – ако се предвижда сериозно мероприятие за изолация на самата сграда, редно е дограмата да съответства на изолацията на останалата част, за да има смисъл едното от другото. Целта на една изолация е тя да бъде непрекъсната”, обяснява Димитров.

Грешката, която е добре да се избягва

е да се сложи тежка и скъпа дограма на студени стени, така и обратното – на много добре изолирани стени да сложите нисък клас дограма, защото се губи смисълът и на едното и на другото. Това са сред принципните положения при видовете остъкляване.

Алуминиева или пластмасова дограма

Ако говорим за жилищни сгради и двата варианта са подходящи. Разнообразието е много голямо и като профили, и като цветове. Въпрос на вкус и на съобразяване с архитектурата на сградата и интериора на апартамента. „За жилищни сгради, моето мнение, е в полза на пластмасовите дограми, защото те са по-топли от алуминиевите, дори и от тези, които са със сериозен прекъснат термомост”, казва Димитров.

В пластмасовите профили може да се сложи остъкляване, което също е въпрос на баланс на стойностите между това колко е скъпо, колко е тежко, колко е красиво и каква цел се преследва като изолация. Разликите в топлопреминаването, в един обикновен стъклопакет от две прозрачни стъкла сравнен с троен стъкплопакет пълен с инертен газ и със съответните нискоемисионни покрития, е в границите на 30%. „При положение, че стъклото заема около 80% от отвора на дограмата добре е то също да бъде с достатъчно добра изолация, т.е. има смисъл да се вложат пари в подобно нещо, защото те директно се връщат от отоплението и охлаждането на сградата”, обясняват от „Хаусмайстер”.

Три основни вида стъкло

могат да изберат клиентите. Първите са прозрачните (флоатни) стъкла. Вторите са цветните, като в основата си могат да бъдат кафяви, сини, зелени и др. Третият вид  са огледалните стъкла, които произлизат от предишните два, но имат нанесено огледално  покритие. Това позволява сградата отвън да изглежда с огледална повърхност през деня. Обикновено тези стъкла се влагат във фасадите на бизнес сградите и за по-представителните къщи, а не за прозорците в апартамента.

Това, което трябва да се знае относно нискоемисионните покрития, е че имат точно определени характеристики, свързани с топлопреминаване и преминаване през тях на енергия в двете посоки и през зимата, и през лятото. Тези покрития подобряват драстично термичните характерите на стъклото. „Важно е да се знае на какъв изглед какво стъкло се слага, защото има различни видове покрития с различни характеристики, които работят по различен начин. Така ,че е важно да се съобрази с какво покритие да бъде стъклото, което е за южна фасада, съответно източна и т.н.”, допълва Димитров.

Има стъкла, които работят много добре на север с ниска емисия. Същите стъкла на южна фасада могат да направят парников ефект в помещението през лятото. На пазара се предлагат и всесезонни покрития.  Стъклопакетът, с който се комбинират може да бъде двоен или троен, т.е. да съдържат две или три стъкла. В зависимост от изложението се определят и на коя страна на стъклопакета да се сложат, за да имат ефект. Това оказва влияние върху коефициента на топлопреминаване на стъклопакета. Кое ще е най-добре в конкретния случай може да прецени специалист.

fakti.bg

Може да харесате още...