Какво е важно при избора на прозорци?

Sunflex 1

Големите прозорци и стъклените фасади са неразделна част от съвременната жилищна архитектура. Независимо дали ще бъде нова сграда или цялостна реконструкция, типът остъкляване играе важна роля при избора на прозорци. „Решението за двоен или троен стъклопакет е тясно свързано с аспекта на изолацията на дома. Но други фактори като разходи, звукоизолация и защита от взлом, също влияят върху дизайна на фасадата“, споделя Ернст Шнайдер, управляващ директор на SUNFLEX Aluminisysteme GmbH. Той обяснява кои са важните аспекти при избора на подходяща дограма.

Многократно остъкляване за топлоизолация

Решаващата разлика между прозорците с двоен и троен стъклопакет е U стойността, тоест коефициентът на топлопреминаване, който показва колко топлина преминава отвътре навън. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-малко подходящ е материалът за топлоизолация. „Когато използвате стари прозорци с двоен стъклопакет, коефициентът на топлопреминаване обикновено е 3,0 W/m2K, но модерните стъкла за прозорци могат да достигнат и стойност от 1,0 W/m2K. Още по-добро е поведението на тройните стъклопакети с U стойности до 0,5 W/m2K“, обяснява Ернст Шнайдер. По-ниската U стойност означава по-малко загуба на топлина, което от своя страна води до по-ниски разходи за отопление и електричество. Тъй като цената на тройния стъклопакет е само с десет процента по-висока от тази на двойния, тези допълнителни разходи се изплащат в дългосрочен план поради по-добра топлоизолация. Трябва обаче да се внимава с недобре изолирани фасади: ако инсталирате тройно остъкляване при тях, при ниски температури рискувате образуването на влага при най-топлото място в помещението, което се явява прозорецът. А тази влага би могла да благоприятства образуването на мухъл.

Изолация в рамките на възможното

Многократното остъкляване осигурява ефективна изолация само в комбинация с подходящ материал на рамката. За да излиза колкото се може по-малко топлина през прозоречните рамки, те трябва да бъдат внимателно подбрани. „Топлоизолираните алуминиеви профили на нашата сгъващо-плъзгаща се система SF55 имат оптимални изолационни свойства поради висококачествената им изработка. Нашата отлично изолирана система SF75 отговаря на максималните енергийни изисквания“, продължава управляващият директор на SUNFLEX. „Ако не харесвате алуминиевата естетика, можете да изберете допълнително вентилираната дървена облицовка SF55c или SF75c, за да добавите малко повече топлина в стаята.“ Многокамерните профили в рамката поддържат както топлоизолацията, така и стабилността на сгъваемите и плъзгащи се системи.

Защита от взлом и шум

В зависимост от вида на остъкляването прозорците също могат да допринесат за повишаване сигурността на дома – затова противовзломната защита не трябва да се пренебрегва при избора. Известно е, че крадците се промъкват най-често през прозорци, както и врати на тераси и балкони. „Троен стъклопакет, специални защитни стъкла и многокамерни профилни системи осигуряват оптимална устойчивост и подходяща защита“, потвърждава Ернст Шнайдер. Ако живеете в близост до железопътни трасета, оживени улици или летища, най-доброто нещо, което можете да направите, е да инвестирате в подходяща шумоизолация. „Звукоизолираните стъкла обикновено са препоръчителни в спални и дневни помещения. Многократното остъкляване с подходяща рамка и специално звукоизолирано стъкло може да намали нивата на шум с 36 dB.“ В зависимост от изискванията по отношение на интензивността на звука, продължителността му и чувствителността към шум на обитателите, специалистите могат да препоръчат най-подходящия тип остъкляване.

Може да харесате още...