Какво трябва да знаем за вентилацията при ПВЦ прозорците през зимата?

skrej

През зимата обичаме топлината, а през лятото – копнеем за малко прохлада. И няма нищо чудно в това. Хората в крайна сметка сме топлокръвни същества и ни е трудно да се адаптираме бързо към промените в температурата. Чувстваме се комфортно при т.нар стайна температура. Въпреки това, понякога нашият стремеж към топлото води до прегряване на въздуха в жилището, което пък може да навреди на здравето ни.

Защо и как трябва да се проветряват апартаменти с ПВЦ дограма през зимата?

Много експерти настояват да се запази здравият разум, когато се използва отоплението. Понякога хората харчат повече средства за екологична или икономична отоплителна система, забравяйки, че не по-малко важно е да се обръща внимание и търси подходяща вентилация за дома през зимата. Това е въпрос не само на пари, въпреки че този фактор е разбира се важен, но и на добро здраве. Често пъти, за да си осигурим подходяща вентилация, ние на практика не се нуждаем от инвестиции, а просто от здрав разум.

Здравословната вентилация

Правилната циркулация на въздуха в къщата трябва да се поддържа по всяко време на годината. На улицата всеки ден се сблъскваме с милиони вредни бактерии, които след това могат да проникнат в домовете ни – чрез дрехите, обувките, покупките или просто чрез ръцете. Проветряването на жилища през зимата, разбира се, няма да ни отърве напълно от тези „натрапници“, но това е най-лесният и много ефективен начин. Не забравяйте, разбира се, да измиете ръцете си след като се приберете вкъщи.

В края на есента, през зимата и ранната пролет, устойчивостта към инфекции се понижава, което е основателна причина за ограничаване на притока на вредни бактерии и вируси в дома. След като се приберем, в допълнение към проветряването, трябва и да се преоблечем с домашните си дрехи. Известно е, например, че грипният вирус, който между другото може да бъде намерен и по панталони и пуловери, е активен за около 4 часа.

Топлият и сух въздух в сградата осигурява оптимална среда за развитието на бактерии и вируси. Временното понижаване на температурата в апартаментна благодарение на интензивно проветряване чрез отваряне на прозорците за 5-10 минути може да премахне тази заплаха в продължение на няколко часа. Редовното повторение на тази манипулация е ключът към по-благоприятна среда за нашето здраве.

Проветряването апартаментите с ПВЦ дограма през зимата ще елиминира парниковия ефект

prozorec

В допълнение към външните микробиологични фактори, използването на козметика и битова химия също влияе негативно на здравето. Някои домове, особено при новото строителство, приличат на плътно затворени опаковки, заради своите херметично затворени PVC прозорци. Ситуацията особено се влошава през зимата, когато външната температура падне под нулата. В стаите се създава нездравословен климат, който може да повлияе неблагоприятно на дихателната ни система.

Херметически затворените пространства без достъп на свеж въздух спомагат за натрупването на вредни химически вещества. Само помислете, колко от тях съдържат остатъци от миещи средства и козметика (като фреоните например). Топлата като оранжерия къща, без подходяща вентилация, може да обезмисли всички положителни фактори. В помещенията с лошо качество на въздуха, в допълнение към летящите активни съединения, също така се събира прах и въглероден диоксид. Редовното проветряване през зимата, спомага да се отървете от вредните примеси във въздуха и намалява риска от заболяванията на 21-ви век, като например алергиите.

Простата вентилация чрез леко открехване, в случая на съвременните пластмасови прозорци, ще предотврати прекомерното натрупване на влага в къщата. В същото време, по-напредналите съвременни системи за вентилация на прозорци могат значително да помогнат за поддържането на оптимален микроклимат в апартамента. Такива са прозоречните клапани, подпрозоречните и стенни вентилатори.

Проветряването на апартаментите с ПВЦ дограма през зимата ще ни избави от ефекта на аквариума

muhal

Според някои учени, атмосферата в запечатана, влажна среда, може да причини повече вреди, отколкото замърсения въздух отвън. Влагата се натрупва в домовете ни, поради ежедневните дейности като миене, готвене и миене на съдове. Дори дишането на хората и животните създава влажна среда в помещението. Това, от своя страна, води до образуването на конденз и мухъл.

Ето защо в много домове естествената вентилация, която използва разликата в налягането между проветряваното помещение и вентилационния канал, е неефективна. В допълнение, някои хора покриват съществуващите вентилационни решетки, с убеждението, че те са грозни и са източник на студ. Парадокс е, но при жилища в стари къщи, които са добре изолирана и отоплени, рискът от появата на плесени и минимална. Причината е естественият обмен на въздуха, предвиден при старите дървени прозорци, който не винаги е осигурен при модерната ПВЦ дограма.

Спорите на плесените, чиито естествени местообитания са топлите и влажни зони, могат да унищожат дори най-красивите прозорци и стени, но това, което е по-важно – те са много вредни за здравето. Плесените са очевидно вредни за възрастните, но са още по-вредни за малките деца, така че е важно с всички възможни средства да предотвратяваме възникването им.

Проветрявайте, но не охлаждайте

dograma

Задачата изглежда проста – проветряваме дома през зимата, като отваряме прозоречната рамка за определено време. Нека погледнем обаче в дълбочина на това действие.

Твърде честата и дълга вентилация, особено при студено време, води до охлаждане на стените, които са топлинните акумулатори в сградата. В допълнение, продължителното излагане на ниски температури могат да причинят сериозни щети на електронното оборудване, като например телевизор или компютър.

В случай на силен дъжд или обилен сняг е по-добре да се въздържаме от широко проветряване, ограничавайки се само с леко открехване на прозореца, за да запазим подовете или стените. Ако имаме дървени подове не трябва да забравяме, че дори и малкото количество вода може да доведе до увреждане на структурата им. Това означава значителни разходи за ремонт.

Дългото проветряване на помещенията през зимата е и икономически неефективенно. За да се върнете нормалната стайна температура, ще трябва отново да използваме максималния капацитет на отоплението, поне временно. Оптималното време за вентилация, когато външната температура се колебае около нула градуса е до 10 минути. Най-доброто решение е многократно, интензивно и краткотрайно проветряване, вместо отварянето на прозореца за по-дълго време. Прозорците трябва да са широко отворени, като същевременно се избягват теченията, които биха могли да доведат до охлаждане на жилището.

thermostat

Ако искате да проветрите отделна стая, затворете временно термостатния вентил. Правете го стая по стая. Съвременните „умни“ термостати са в състояние да реагират на резките промени в температурата на въздуха в стаята и при оставени отворени прозорците ще накарат радиаторите да заработят с пълен капацитет. В този случай, разбира се, не може да има никакви спестявания, а напротив – рискуваме със състоянието на семейния бюджет. По-рационален метод е интегрирането на сензор в прозореца, който при отваряне на крилото, автоматично изключва радиатора и обратното.

Може да харесате още...