Къща от 1950 година се преобразява с много светлина

Мексиканският архитект Хектор Делмар получава задание да обнови тъмна стара къща от 50-те години на миналия век в град Наукалпан. За да актуализира жилището според съвременните стандарти той драстично отваря съществуващата постройка към светлината.

Обитаемата площ е разширена до 770 кв. м., приложени са биоклиматични и устойчиви стратегии като подове с лъчисто отопление и слънчеви фотоволтаични панели. Проектът, наречен C260 House – заличава границите между интериора, изпълнен със светлина, и зеления пейзаж.

Разположена сред стара градина с големи дървета, оригиналната къща с плосък покрив от 1950 г. страда от липса на вентилация. При обновяването на сградата архитектът премахва слоевете от материали, нанесени върху сградата през годините, за да разкрие тухлени стени с дебелина 21 см и бетонни плочи, които запазва като отправна точка.

Екипът събаря няколко стени, за да отвори дома към въздуха и светлината, и добавя нови конструкции с големи остъклявания от всички страни. Инсталиран е нов тънък и издаден напред покрив, който осигурява защита от лошото време и придава на къщата вид на въздушен градински павилион.

Може да харесате още...