Къща от дърво и стъклопакет посреща с уют и топлота

Скътана между поле с пшеница и гъсти гори, тази къщата в Балщал, Швейцария, е архетипна дървена кабина с рязко наклонен покрив и надвиснали стрехи, която изглежда като извадена от приказките, но в същото време интегрира и някои модерни щрихи като например остъкляване от пода до тавана.

Архитектът е избрал дървесината за основен материал за конструкция на сградата, облицовките и дограмата. Отвън дървените повърхности са боядисани в черно, а отвътре материалът е покрит с безцветен лак, за да показва своята естествена хубост.

Кръстослойна дървесина поддържа структурата и е видима както отвътре, така и отвън.

Основата на къщата е вкопана в земята на 75 см дълбочина, което позволява на земята да се изравнява с основата на прозорците, обграждащи долния етажа на сградата. „В това пространство има физическа връзка с природата извън прозорците“, обяснява арх. Фламер, нейният създател.

Просторна зала с много свободно пространство на приземния етаж побира кухненски бокс, хол и трапезария. Шкафовете, вградени в стените, са дървени и създават една непрекъсната повърхност по стените, но могат да функционират и като плотове, бюра или места за сядане.

Дървесина обвива и ъгловатите тавани на втория етаж, определени от наклона на покрива. Тук са разположени спалните. Всяка стая разполага с една остъклена стена, която гледа навън, но емблематичният кръгъл прозорец обхваща две стаи.

greentech.bg

Може да харесате още...