„Къща плюс“ в Норвегия ще произвежда 2 пъти повече енергия, отколкото използва

Тази красива експериментална къща в Норвегия може да произвежда два пъти повече енергия, отколкото използва! Проектирана от Sn?hetta за Изследователския център за нулеви емисии от сгради, къщата демонстрира най-новите технологии за устойчиво развитие и доказва, че домовете ни могат да надминат своите собствени енергийни потребности и да произвеждат допълнително електричество за мрежата.

Ъгълът на наклонения покрив е направен така, че да осигурява оптимална позиция и да абсорбира слънчева светлина през цялата година. Освен това той помага за естественото проветряване на къщата. Вместо да работи с множество електрически уреди и сензори, архитектът се е фокусирал върху естествените процеси на вентилация.

За да се избегне използването на сенници, архитектите са решили да „внесат“ естествената светлина в къщата чрез създаване на голям атриум.

Няколко системи за отопление и топла вода ще бъдат тествани паралелно, като къщата ще работи и ще предостави необходимите данни, така че екипът да може да измерва и анализира кой подход е най-ефективен. Благодарение на допълнителната топлина, излъчвана от къщата, откритият басейн може да бъде топъл по всяко време, а има и достатъчно енергия за зареждането на електрическа кола.

Къщата, подобно на много други енергийно позитивни къщи, които започнаха да се появяват из цяла Норвегия, отива по-далеч в използването на технологията и допринася за дебата относно това как да се справяме с допълнителната мощност, която тези домове генерират. Още 700-800 подобни проекта за домове са в процес на разработване в Берген.

greentech.bg

Може да харесате още...