Къща с малко прозорци на брега на Дунав

danube house

Сграда в Сърбия интерпретира архитектурата на местните къщи чрез принципите на простотата и намаленото въздействие върху ландшафта.

Къщата, разположена на стръмен склон на брега на река Дунав в Сърбия, е проектирана от архитект Milena Zindovic с цел да се постигне минимално въздействие върху природата и да се оптимизира гледката към реката. Замислена като къща за гости в съседство със съществуваща вила, постройката е малка, но хармонична и удобна, разположена в най-ниската част на парцела, за да не закрива гледките от основната сграда, и заместваща съборена селскостопанска постройка, за да се използва отново пространството, без да се променят теренът и растителността.

danube house

Семплата, но с достатъчено пространство къща, почти архетипена, претворява архитектурната традиция на местните къщи, характеризиращи се с двускатен силует с малки прозорци. Първият етаж включва трапезария, кухня, баня и дневна, която излиза директно на откритата тераса, защитена от растителност; на втория етаж се намира спалнята, която от едната си страна граничи с  горното ниво на дневната, а от другата – с панорамна тераса.

Компактните фасади с малко прозорци свидетелстват за желанието да се запази интимността на дома: единствените изключения са северната фасада, разчупена от стъклени прозорци, които улавят светлината и насочват погледа към гората, и източната фасада, където голям хоризонтален прозорец открива от спалнята впечатляваща гледка към брега на реката.

danube house

Външната тухлена облицовка на стените и покрива, както и металните рамки на прозорците и вратите, са съчетани в един и същ тъмен тон на сивото, като по този начин помагат на сградата почти да изчезне сред дърветата, сякаш неприкосновеността на личния свят е не само условие за живот, а най-вече код на връзката между художествения елемент и пейзажа.

Снимки: Milos Martinovic

Може да харесате още...