Къща се разгъва за осем минути с натискането на едно копче

Фирмата Ten fold engineering е разработила модулна структура за къща, която може да бъде построена, без да се нуждае от основи, строители или кранове. В основата на проекта е сгъваема конструкция, която може лесно да се транспортира до всяко подходящо място с камион. При пристигането къщата се разгъва и увеличава до три пъти размера си, след което е напълно готова за обитаване. Всички вътрешни инсталации са монтирани предварително. Най-интересното е, че системата е обратима, което означава, че къщата може да бъде сгъната и преместена на ново място точно толкова бързо.

Конструкциите на фирмата могат да бъдат свързвани или подреждани в различни комбинации, за да се направят по-големи домове, офиси или хотели. Вътрешното оформление на отделните къщи е модулно, благодарение на сгъваемите преградни стени. Това позволява на хората да променят сами плановете на домовете си, за да задоволят своите нужди. Къщите могат да бъдат предварително оборудвани със слънчеви модулни панели, електрозахранващи системи или системи за обработка на вода.

Базираната в Обединеното кралство компания е проектирала серия от персонализирани, разгъващи се помещения за хора с по-специфични архитектурни вкусове. Проект, наречен “къщата – дърво”, се разгъва и оформя крилата плаваща във въздуха къща. Друго предложение е къща под формата на огромна палатка с рамка. Повечето проекти на фирмата са все още в концептуална фаза, като компанията предлага сътрудничество на всички архитекти, инженери и производители, които се интересуват от внедряването на технологията.

Може да харесате още...