Къщата Ventisette – впечатляващ дизайн и високотехнологични системи

Ventisette

Ventisette е еднофамилна къща в с. Белащица, област Пловдив, в експлоатация от 2023 година, представляваща желанието на инвеститора за модерен начин на живот извън града, но в непосредствена близост до него.

Ventisette

Проектът е дело на архитектурното студио Антониум ЕООД , а изпълнител е компанията Каса Миа ЕООД.

Задачата пред Antonium e да се преработи стандартна къща на село в модерна жилищна сграда. Използван е интересът на клиентите към модернистичната архитектура и страст към интериорния дизайн. Разработен е ландшафтен проект, гарантиращ, че концепцията на къщата резонира и с градината и външната площ, която ще бъде интензивно използвана през голяма част от годината.

Архитектурата на проекта е вдъхновена от хълмовете, които образуват пейзажа на ниските била на Родопската планина. Тази идея е най-видима при поглед на северната страна на къщата. Етажите на къщата преплитат елементите бетон, метал, стъкло и различни видове камък, представени в различни хоризонтални пояси, точно както в природата често видимите линии в скалите се нарушават или се препокриват. Покривът на сградата е плосък и позволява инсталирането на високоефективна фотоволтаична инсталация.

Ventisette

Трите етажа на сградата са функционално разпределени, според изискванията на инвеститора, в приземното ниво са разположени гараж и сервизни и технически помещения, спа зона и малък обслужващ апартамент със самостоятелна баня и тоалетна.

Архитектурното осветление заложено в проекта предполага акцент върху геометрията на сградата, но със съответните решения, които да отговарят на условията за модернизъм и минимализъм. Затова LED лентите оформящи линията на фасадата на сградата позволяват нейните архитектурни линии да се виждат дори и в тъмната част на деня.

Ventisette

Сградата е от стоманобетон. Основни материали в проекта са метал, бетон, стъкло и камък. В прилагането им са използвани съвременни решения, които да се впишат по най-добрия начин в цялостната концепция на архитектурния проект.

Ventisette

Сградата е снабдена с най-съвременни системи, осигуряващи качество на живот. Имотът е снабден със сондажен кладенец, който захранва голяма част от нуждите, като водата се пречиства, преминава през дезинфекция и обратна осмоза, за да гарантира високо качество. Отпадните води преминават през съвременна технология от дренажни призми, за да се намали замърсяването на околната среда, поради липсата на канализационна инфраструктура.

Къщата се отоплява изцяло от нискотемпературно подово отопление и се охлажда от централна въздуховодна система. Ventisette е снабдена и със система, както за аспириране на въздуха в помещенията, така и за нагнетяване на свеж въздух, което гарантира възможно най-добри условия в затворените помещения.

Къщата е изцяло автоматизирана, което позволява освен управление на архитектурното осветление, така и дистанционен контрол и управление на всички системи, включително щори, които контролират слънцегреенето в помещенията и повишават енергийната им ефективност.

Вътрешната архитектура на сградата олицетворява минималистичния подход на проектанта – използвани са тапетни врати, вградено осветление, а голяма част от мебелите са вградени.

Ventisette

В хармония с цялостната архитектурна концепция инвеститорът се доверява на алуминиевите профилни системи Schüco и слънцезащита Warema. За Ventisette e избрана и вложена алуминиева система за прозорци Schüco AWS 75.SI+. С отлични стойности на топлоизолация и елегантен дизайн, Schüco AWS 75.SI+ отговаря на най-високите енергийни и архитектурни изисквания с възможно най-голяма оптическа свобода. Фасадната система е Schüco FWS 50, а системата за плъзгащи се врати е Schüco ASE 67 PD (Panorama Design). Schüco ASE 67 PD е специално създадена, за да отговори на всички дизайнерски изисквания. С нея могат да бъдат реализирани елементи с размери до 3200 х 3000 мм и тегло до 400 кг. Рамката е конструирана по такъв начин, че голяма част от нея се „скрива“ в стената. Прагът е на нивото на пода и осигурява безпроблемен преход отвътре навън. Тесните видими ширини на профилите и скриването на крилото в рамката на прозореца увеличават площта на прозореца. Това позволява повече естествена светлина да влезе в помещението, което не само допринася за по-доброто психическо и физическо благосъстояние на живущите, но е и енергийноефективно решение в дългосрочен план.

Ventisette

Благодарение на изключителния професионализъм в изработката и монтажа, както на алуминиевите системи от фирма Тал Инженеринг ЕООД , така и на системите за слънцезащита от фирма Профи 2016 ЕООД, къщата Ventisette се превръща в уникално архитектурно бижу.

За повече информация – Алукьонигщал.

Може да харесате още...