Клетъчно-морфоложка фасада се адаптира към различните климатични условия

Дизайнерската фирма rat[LAB], която е по-известна в дизайнерските среди с научноизследователската си платформа, наскоро представи концепцията си за фасадна система, базирана на специален алгоритъм, която може да се адаптира към различни климатични условия. Като демонстрация на идеята си екипът е разработил „Клетъчно-морфоложка фасада“, състояща се от 917 уникални клетки от 5392 несходни повърхности, прикрепяйки я към съществуваща сграда в Ню Делхи. Мащабният прототип на дизайна бе показан в Алианс Францес де Делхи като част от изложбата „20 под 35“ през февруари 2015.

Фасадата на сградата, оборудвана с новата кожа, се състои от множество шестоъгълни компоненти, контролирани чрез алгоритъм, който променя плътността и атракцията на „кожата“. Формирани са шест функционални зони, използвани като привличащи точки. Различните вариации на ъглите помагат за разпространяване на слънчевата светлина през обвивката и промяна на видимостта към и от вътрешното пространство.

Екипът, ръководен от архитекта и основател на rat[LAB] Сушант Верма, е направил и анализ на слънчевата радиация, стигайки до заключението, че в сравнение със старата фасада – новата „преразпределя слънчевата изолация в цялата сграда по много по-управляем и оптимизиран начин“.

greentech.bg

Може да харесате още...