Кое заключване е сигурно днес?

От векове ключът е символ на авторитет, сигурност и сила. Много метал е „изтекъл” от времето на първите елементарни резета с ключ, създадени през 990 година, до съвременните заключващи механизми.

Първата заключваща система със сменяеми комбинации е произведена във Франция преди два века. Днес пазарът предлага  изключително разнообразие от заключващи системи с различна степен на сигурност.

Отличителните характеристики на добре заключената врата са  показатели като висока степен на секретност, сигурност и надеждност. Много важен е защитният механизъм срещу всевъзможни щети и вандали.

Да комбинират всички тези характeристики на продукта могат само най-добрите производители: Mul-T–Lock (Израел), Abloy (Финландия), Аssа (Швеция), както и няколко други. Степента на секретност се измерва с броя на възможните варианти за отключване и резистентността му към силови въздействия. Високото ниво на секретност се вижда от 1 милион възможни ключови конфигурации. Дори и най-малките детайли са направени от  износоустойчиви сплави.

Фирма “ИНТЕЗА“ ООД, официален представител на редица световни лидери в заключването  като ABLOY, MUL-T–LOCK, KESO и др., е лидер на българския пазар за High Security системи. Тя представя най-новите световни технологии пред българските потребители.

High Security платформите на ИНТЕЗА притежават патент от производителя за ключа и ключалката. Изработката на копия се извършва само в оторизиран сервизен център, след представяне на карта за собственост и лична карта на собственика. Те са тествани и сертифицирани за нивото на сигурност, според Европейска норма EN 1303.

Секретните патрони с марката Mul-T–Lock се произвеждат в Израел, страната известна с маниакалната си нужда от висока сигурност за дома. Mul-T–Lock е подразделение на групата Assa Abloy Group, световен лидер в производството и продажбата на заключващи системи.

Патронът Mul-t-lock Interactive е с така нар. ямков ключ, т.е. по профила му има вдлъбнатини с различна големина. Класическият секретен ключ е само с назъбен ръб в единия край на профила, а тук секретите са по цялата повърхност на ключа. Допълнителна сигурност се осигурява с подвижен щифт.

High security платформата “Interactive” покрива много висок клас на сигурност при щифтовите патрони. Съдържа телескопичен щифтов механизъм, осигуряващ много висока секретност. Телескопичната структура представлява постройка „щифт в щифт“ – пет камери, десет роторни и десет корпусни щифта. Платформата е с активен плаващ щифт, взаимодействащ с комбиниран Interactive® щифт в ротора. Роторът е оребрен – сферовидна технология. Вградени са странични външни щифтове, тялото е усилено срещу разпробиване. Системата Mul-t-lock Interactive притежава  антибампинг защита, чрез специална конструкция на щифтовете в патрона.

High security платформата „MT5” покрива топ клас на сигурност при щифтовите патрони. MT5 съдържа телескопичен щифтов механизъм, осигуряващ много висока секретност. Освен характеристиките на Interactive, MT5 притежава много по-сложна система от телескопични щифтове, предпазни и антидрил елементи. Притежава допълнителна патентована камера, задвижвана с мобилен елемент и пет допълнителни щифта. Антибампинг защитата е изведена на още по-високо ниво, в гъбовидната конструкция на щифтовете. Активният елемент на ключа е още по-обхватен и взаимодейства на множество нива в патрона, за да задвижи системата. Има 10 различни по предназначение прореза и плаваща Alfa® пружина в ключа, патентована от компанията Mul-t-lock, Израел.

Abloy – революция в high security системите

Abloy е марка на ASSA ABLOY Group и се произвежда във Финландия. Abloy Oy налага революционни продукти в high security системите. Защитният механизъм Abloy Protec е популярен като първокласна система за висока сигурност на механичната брава и се използва в частни домове, търговски и обществени сгради.

Abloy не просто усъвършенства своите патрони, той предлага съвсем нова революционна структура на заключващия механизъм. Това е единственият патронен механизъм без щифтове и пружини. Високата технология на Abloy Protec съчетава проста, но гениална структура от 11 диска, вместо щифтове. Единственият по рода си продукт с минимални междуелементни луфтове и липса на каквито и да било пружинни елементи. Ключът се наглася по патрона при всяко вкарване в ротора, за да може да задвижи системата на дисковия цилиндър. Структурата му е напълно устойчива на взлом, а липсата на пружини е допълнителна гаранция срещу метода на чупене, известен като bumping(от англ. bump – блъсвам, събарям). Това е изключително надежден механизъм при тежки метеоролични условия и замърсена среда, с гаранция срещу износване от минимум 15 години.

Водещите производители на брави са запознати с този метод на чупене и създават анти бампинг заключващи системи.

По същите причини, патронът поддържа безупречната си работа при всички екстремни условия – температурни амплитуди, екстремни атмосферни условия, сол, вода, прах и много други.

До неотдавна умението да се отварят бързо касови брави беше достъпно на малка част ключари и крадци, но днес те не са проблем и за по-неопитните. Затова все по-често се предпочитат патронните брави. Популярната у нас италианска марка Fiam предлага патронната брава с блокировка. Тя е с различен механизъм на вътрешно задвижване, чрез зъбни колела с нестандартно разположение в тялото. Точките на заключване са три, а шиповете – четири. Бравата разполага с автоматична система за блокировка – при евентуално счупване на патрона бравата блокира, което не позволява на шиповете да се приберат.

Колкото и секретен да е един патрон, от изключителна важност са вида на бравата, вратата и други фактори, които могат да улеснят взлома. Целта е да се избегнат колкото се може повече начини на взлом. Фирма „Интеза” предлага най-новите технологии за защита срещу взлом както и допълнителни защити към тях.

Защитата за патрон на Securemme, Италия предпазва от опити за чупене, разпробиване или удряне на патрона. Защитата е вкопана във вратата и ляга директно на бравата. Закрепва се към всички видове брави. Изборът на цветове дава възможност за съвместимост с дизайна на вратата и интериора.

Защитата за патрон MG 300 с марка  Disec има същата функция, но добавя и магнитна секретност. Тя не само предпазва патрона от чупене, разпробиване, удряне и вандалски прояви, но го покрива напълно. За да имате достъп до патрона и да можете да вкарате ключ, трябва да знаете мястото на ротора, където да оперирате с магнитния ключ, съвместим с комбинацията на защитата.

Може да харесате още...