Комарниците – спокойствие и комфорт за всеки

За да имаме необходимия комфорт и уют в дома си при избора на дограма трябва да мислим комплексно. Освен вида и цвета на прозорците, трябва да определим и необходимите към тях аксесоари. Противонасекомните мрежи са част от тях и изборът им е въпрос на  практичност и цена. Те са универсално средство за защита от всякакви летящи насекоми, особено през лятото.

Мрежите против насекоми, популярни още като комарници, ни гарантират необходимото спокойствие както в големия град така и по време на лятната ваканция, особено край морето, реките или язовирите.

Ако не сте предвидили подобна мрежа при избора си на дограма, то винаги при нужда може да го направите. Мрежата за насекоми може да бъде монтирана както върху PVC и алуминиеви профили, така и върху дървена конструкция. Те не заемат място и могат да се поставят на прозорци и врати с различни размери.

При изработката им се използват разнообразни материали, с което се постига повече функционалност и естетика. Материалите, от които са изработени мрежите срещу насекоми включват мрежа с тефлоново покритие, която не се влияе от външни условия, издръжлива е на слънчеви лъчи и други атмосферни услови. Конструкцията е от алуминиеви профили с противопрахово покритие.

Стандартните цветове на алуминиевите профили са бяло, кафяво и златен дъб, но е възможно и прахово боядисване в пълната цветова гама по RAL или дървесни фладери в желания цвят от гамата по RAL, съобразно интериора, обзавеждането и желанието на всеки потребител.

В зависимост от типа дограма има различни варианти на изпълнение, затова не се колебайте да инвестирате малко повече за комфорта си!

Собствениците на хотели и офис сгради все по-често прибягват до този „лукс” за гостите или наемателите си.

ВИДОВЕ

В зависимост от конкретните нужди и място на монтиране се предлагат няколко типа противонасекомни мрежи –  статични, ролетни, подвижни тип врата и плъзгащи се за врати и прозорци.

Статични

Предназначени са за прозорци, които се използват само за проветряване на помещенията. Отварят се навън като допълнителен прозорец и могат да се поставят сезонно, като се закачват и откачват с помощта на специални куки, магнити или райбери. Така лесно се демонтират за зимния период.

Рамките са алуминиеви с пластмасово покритие най-често в два цвята бяло и кафяво.

Ролетни
Ролетните комарници се използват при всички видове прозорци. Те са удобни, надеждни и дълготрайни. Лесно се поддържат и заемат  минимално място върху прозореца. Ролката заедно с алуминиевите водачи е сглобена в рамка от профили.

Когато искаме мрежата да се прибере, вграденият автоматичен механизъм навива мрежата в кутията и осигурява достъп до външните части на прозореца. Предимството им е, че се пускат и вдигат по желание и така не нарушавате гледката си. Може да се монтира към всички видове дограма – дървена, алуминиева, пластмасова.

Стандартно максималната ширина на ролетните комерници е 120 см. Специализираните фирми за щори и мрежи предлагат и по-големи размири. От Sital предлагат до 240 мм ширина.

Произвежданите у нас ролетните мрежи по лиценз на холандската фирма Hunter Douglas се състоят от правоъгълна алуминиева кутия, в която се навива мрежата от фибростъкло. В долния край има масивен алуминиев профил който изпъва мрежата и при спускане се закопчава в долната част на водачите. Водачите с четки направляват спускането и вдигането на мрежата. В краищата на мрежата има специални копчета, които не позволяват на мрежата да излезе от водачите.

Размерите им са в границите от 30 до 100/200 см. ширина и височина.

Подвижни

Тип врата на панти
Комарниците на панти са специално разработени за балконски врати.  Закрепват се към дограмата чрез панти с напрегнати пружини, които автоматично затварят вратата.

Мрежите тип врата са изработени от масивни алуминиеви профили и мрежа от фибростъкло. Оборудвани са с панти и заключващ механизъм (шнапери или магнити).

Този тип противонасекомна мрежи не се чупят и могат да се използват дълъг период от време.

Рамките са алуминиеви и стандартно са оцветни в бяло, кафяво и златен дъб, но е възможно прахово боядисване в цвят по RAL. Ширината на рамките е 5 см, а хоризонтално се поставя делител със същата ширина, с което се гарантира устойчивост на вратата.

Стандартно комарници тип „врата” на панти са с широчина от 40 до 120 см и височина 60- 240 см. Повечето от тях  се ограничават до 90 см ширина.

Плъзгащи се
На българския пазар се предлагат вече и и външни комарници с плъзгащо отваряне.

По принцип те са част от плъзгащите системи дограма, но е възможен и индивидуален монтаж впоследствие.

Подходящи са за еднокрили и двукрили балконски врати.

Най-новия тип плъзгащи се комарници са „Тип хармоника”.

Външна щора с вграден комарник
Като допълнение към дограмата, фирмите, работещи с профилите Кьомерлинг, KBE, Salamander, Rehau и др. предлагат външни щори с вграден комарник.

Използва се двуканален водач, а комарника е поставен зад ролетната щора. По този начин той може да се управлява напълно самостоятелно.  Тази система се използва за прозорци и балконски врати.

Максимална височина на щора с вграден комарник Кьомерлинг за кутия 145х154мм е  1300мм. Допустимата височина на щората  за кутия 180х183мм е 2400мм.

 

Външните ролетни щори Protex с вграден комарник на немския производител INOUTIC се  монтират заедно с прозореца на всеки тип дограма, независимо от марката на профила. Вградената кутия е топло- и шумоизолирана. В зависимост от височината на прозорците системата Protex позволява използването на различни кутии за вграждане, с което се намалява от светлия отвор от 139.5 мм до 204.5 мм.

За щорите Salamander в зависимост от височината на щората се използват две кутии – 145/154 и 180/183.

МОНТАЖ
Препоръчително е монтажът на комарниците да се осъществи още при монтажа на дограмата. Комарниците се монтират от външната страна на дограмата, като се прикрепят към касата. Спецификата на ролетните мрежи позволява монтаж върху всякакъв вид прозорци, включително и едновременно с външни ролетни щори.

Комбинацията ролетни щори и комарник е доста сложна и трябва да се прави заедно с дограмата, защото не винаги се вписва добре към фасадата.

ПОДДРЪЖКА

Аксесоарите са неизменна част от  дограмата, а тя както знаем е лесна и удобна за поддръжка. Комарниците не изискват никаква поддръжка, освен елементарно почистване. Рамките на мрежите против насекоми се произвеждат от материали с добро качество, което ги прави трайни и устойчиви. Монтират се и демонтират лесно, но трябва да се предвидят най-добре при изработката на дограма. Производителите предоставят и конкретни инструкции за използване и поддръжката им. Гаранционният срок обикновено е 1 или 2 години. След това може да сключите договор за следгаранционна поддръжка на съответните продукти.

ЦЕНИ
Цените на различните типове комарници варират в зависимост от окачването, вида профил, цвят и допълнителните  екстри. Повечето фирми обявяват цените си на своите страници  в интернет, като в разгара на летния сезон някои предлагат и промоционални цени с отстъпка от 5-10% за щори и мрежи към тях.

Цената за статичните мрежи започва от 27-28 лв./ кв. метър за бял и кафяв цвят. Гръцките профили са около 30 лв./кв. м, а Hunter Douglas e 40 лв./кв. м.

Ролетните комарници са от 75-90 лв./кв. м, като за цвят дървесен декор  цената достига 100 лв./кв. м. Стандартен ролетен комарник за прозорец с размери 700/1400 е приблизително 75-80 лв., като това зависи и от типа на кутията.

Мрежите за врата на панти са на цени 55 лв. /кв. м. за стандартен цвят и достига 75 лв./кв. м за цвят златен дъб.

Обичайно в цената се включва вземане на размери, доставка и монтаж.

Като цяло цените са доста конкурентни и ако си поръчате дограма, би било добре да предвидите щорите и противонасекомните мрежи към тях. Има разбира се специализирани фирми за щори и мрежи, където изборът е по-голям и може допълнително да поставите необходимите аксесоари. Ако държите и на по-добра шумо-и топлоизолация, то комбинацията дограма с външни щори и комарник е добър избор.

Може да харесате още...