Kömmerling 88 plus – ново поколение профили за нискоенергийни сгради

Високите изисквания за комфорта на обитателите на сградите и намаляването на енергийните разходи наложиха  други критерии за ефективно остъкляване, а именно  намаляване на топлинните загуби през прозорците, което изисква по-ниски стойности на коефициента  на топлопреминаване Uf. Изолирането на сградите в последните години оказва голямо влияние за запазване на топлината в тях, но прозорците си остават сред най-неизолираните външни елементи.

Загубата на енергия в една сграда много често се предизвиква от недобре уплътнени или неподходящи прозорци и фасадни системи. Един конвенционален прозорец, с петкамерен профил с ширина 70 мм и ниско емисийно покритие, в много случаи е незащитен от проникването на влажен въздух и образуването на мухъл, и плесени и дори е нарушена на строителната конструкция. Целият този процес се отразява в количествено натрупване на топлинни загуби. Практиката в съвременното строителство показва прибягване до сравнително по-евтини варианти  на остъкляване  с дограма с трикамерен PVC профил, вътрешни укрепващи профили от стомана и обикновен стъклопакет. При този тип остъкляване реалният коефициент на топлопреминаване за готовия прозорец е в границите на 1,8–2,1W/m²K.

Остъкляването с две или три стъкла, които се отделят с пласт въздух (най-често аргон), допринася за намаляване на енергийните загуби и постигане на по-ниски стойности за топлопреминаване както за остъкляването и рамката, така и за целия прозорец. Най-добрите в топлотехническо отношение PVC прозоречни системи са с коефициент Uf за профила под 0,8 W/m²K, характерен за  нискоенергийните и пасивни сгради, където общите разходи на електроенергия не трябва да надвишават 120 kWh/m² годишно. Високата топлоизолационна способност се дължи на подобрените качества както на рамката, така и на стъклопакета.

Оптималният вариант на прозорец за пасивна къща е с профилна система с ширина 120 мм, полиуретанови пълнежи и троен стъклопакет с две нискоемисионни стъкла и газ аргон помежду им. Изолационните качества могат да се подобрят и с тройно остъкляване с метално покритие в двата вътрешни пласта.

Иновации, като най-новото поколение пластмасови профили Kömmerling 88 plus дават отговори на нарастващите изисквания към енергийната ефективност и пестеливото използване на ресурсите. С новата Премиум – система профили марката Kömmerling предоставя на архитектите и инвеститорите максимално възможното днес, за да оформят трайно бъдещите пространства за живеене.

Шест камерна PVC система с перфектен външен вид и идеални пропорции

1. Праволинеен дизайн  с перфектни пропорции и тесни видими стени, позволяващи максимален достъп на светлина.
2. Високоизолираща шесткамерна термо система с централно уплътнение и дълбочина 88 мм.
3. Скосено стоманено усилване формира седма допълнителна камера.
4. Три уплътнителни равнини във всички области (дори в сгъвката на крилото и касата) се грижат за по-добрата  защита срещу проливен дъжд и силен вятър.
5. Фалцовото уплътнение на крилото намалява термично обусловените движения на въздуха във фалца на крилото, с което се постига максимална топлоизолация.
6.  Възможност за монтиране на функционални стъкла с дебелината на стъклопакета от 24 – 52 мм.
7. Лесни за чистене и поддръжка профили, благодарение разположението на обкова в защитената зона зад средното термо уплътнение.
8.  Обезопасен монтаж, лесно присъединяване към вътрешните и външни прозоречни первази.

Най-новото поколение пластмасова профилна система Kömmerling 88 plus, която за първи път бе представена през миналата година, дава отговор на растящите изисквания за енергийна ефективност  и намаляването на топлинните загуби. Производителите на дограма, работещи със системите Kömmerling, едва днес виждат реалния ефект и предимствата на системата.

Всъщност това е високоефективна топлозащитна система, с оптимална дълбочина на профила 88 мм, средно уплътнение и 6 камери, оформени перфектно в цялостна конструкция. 

Интелигентната цялостна конструкция на системата завишава в необичайна степен отчетените стойности по отношение на топло- и шумоизолация, сигурност и икономическа целесъобразност. Тесните видими части  позволяват максимален приток на светлина и повече соларна енергия. Благодарение на по-добрата статика, с тези профили могат да се реализират по-големи от досегашните прозоречни крила с височина до 2,5 метра.

Дори в стандартно изпълнение новата система отговаря напълно на изискванията за нискоенергийна къща.

Нов стандарт с мащабно приложение

Вариант с алуминиева капачка Прозорци за пасивни сгради

Kömmerling 88 plus е нова генерация профили с изключително добри стойности за топло- и звукоизолация, безопасност и рентабилност. С тях се създава съвременен продукт за качествено строителство и постигане на жилищен комфорт.

Освен стандартното изпълнение профилните системи се изпълняват във варианти: с алуминиева капачка, AluFusion и „пасивна къща”.

Интегрирането на алуминий върху пластмаса придава оптична елегантност на профила, съчетаващ предимствата на двата материала в един дълготраен продукт с по-високи изолиращи стойности и лесна поддръжка. Създават се профили с елегантен вид и многобройни цветови варианти в стандартни и дървесни декори, което спомага за намиране на подходящото архитектурно решение. Неограниченото цветово многообразие на алуминиевите капачки се постига и чрез елоксиране и прахово боядисване.

Uf-стойностите се движат  в диапазона 1,0 до ≤ 0,8 W/m²K. Допълнителното подобряване на коеф. на топлопреминаване се постига посредством монтирани топлоизолирани елементи от полистирол в касата, крилото и стъклодържателя.

Високоизолиращи прозорци могат да се направят и с технология на слепване, при която няма стоманено усилване, както и не се влагат изолиращи елементи от полистирол.

Профилите Kömmerling 88 plus без метално усилване с термоизолация са сертифицирани като подходящи за пасивни сгради и Uf ≤ 0,8 W/m²K.

При досегашните профилни системи, високите изисквания за максимална топлоизолация се отразяваха върху външния им вид. С модерната прозоречна технология, съвременен дизайн и добре премислена цялостна конструкция Kömmerling постига перфектни и красиви прозорци за пасивни сгради.

Екологичен продукт

Системата Kömmerling 88 plus е пример за екологично съобразен продукт. Налице е пестеливо отношение към ресурсите, чрез влагане на рециклиран материал в невидимата зона на монтирания прозорец (на фигурата:1- рамков профил и 2 – профил на крило.)

Всички пластмасови профили се стабилизират с екологично чист калций-цинк вместо олово и по този начин се постига екологично производство.

Немският концерн Profine GmbH““ представляваща марката Kömmerling, е пионер в създаването на технологии за профили несъдържащи олово, като от 2004 г. използва за стабилизатори калций и цинк. Всички продукти носят знака „greenline”, което означава, че те са напълно безвредни за околната среда.

Повече специализирана информация относно продуктите с марка Kömmerling може да потърсите на www.koemmerling.bg  или при оторизираните производителите на дограма с тези профили и системи.

Може да харесате още...