Композитни материали повишават сеизмичната устойчивост на сградите

Cabkoma Strand Rod

Композитните материали се използват в строителството от доста време. Използването на тази категория материали ни позволява да постигаме и най-амбициозните си архитектурни решения, а в някои случаи те се явяват и като задължителни.

Важен сегмент от прилагането на композитните материали в строителната индустрия е повишаването на земетръсната устойчивост на сгради и съоръжения. Пример за тази тенденция на използване на композитни материали е новата разработка на дивизията на японската компанията Komatsu Seiren (Fabric Laboratory (fa-bo)), която разработи и вече прилага върху един от своите обекти, новият композитен материал Cabkoma Strand Rod, базиран на въглеродни влакна и термопластични полимери.

По-специално, става въпрос за развитието на специални кантове, създадени с помощта на термопластична смола като свързващо вещество и въглеродни влакна като укрепващи елементи.

Cabkoma Strand Rod

Освен това, при създаването на новия строителен материал е добавен Vlieseline, а за създаването на външния слой са използвани синтетични и неорганични влакна. Всичко това дава възможност да се създаде много здрава структура, която е в състояние да увеличи устойчивостта на сградата при натоварването, следствие на земетресение.

Cabkoma Strand Rod

За изпитанията на новия материал е използвана сградата на централния офис на компанията Komatsu Seiren.

Cabkoma Strand Rod

В допълнение към тези въжета по време на процеса на работа по повишаване на сеизмичната устойчивост са вложени и тъкани greenbiz – композитен материал, изработен от ултрадисперсна пореста керамика.

Cabkoma Strand Rod

Важен е и фактът, че към реконструкцията на сградата има и сериозни естетически изисквания.

Cabkoma Strand Rod

Доколко красива е станала офисната сграда можете да решите сами за себе си от следното видео:

https://youtu.be/SIorJpr784o

По отношение на изискванията за сеизмична устойчивост, според думите на авторите на проекта те са изцяло изпълнени и напълно съответстват на действащите норми в Япония.

iakost na opan

Якост на опън при земетресение, приложена към въжетата в двете посоки.

iakost na opan

Може да харесате още...