Конгресен център със зелен покрив ще се слива с латвийския пейзаж

Конгресният „Център за креативни услуги Zeimuls“ в Източна Латвия е замислен като предложение за конкурс за проектиране на иновативна и творческа среда, която да насърчава младите висшисти да се върнат и да живеят в малкия град Резекне след обучението си. Латвийското студио SAALS Architecture са вградили центъра в терена, сливайки го с околния пейзаж така, че да създадат прекрасни гледки към близкия замък и прилежащата му църква.

Сградата се намира на ръба на градския център, с изглед към древен замък с могила, от който са останали средновековни руини – ключова туристическа атракция на града. Топографията на площадката вдъхновила архитектите да положат сградата така, че да е вкопана дълбоко в земята – така нейната „пета фасада“, триъгълният й зелен покрив, се превръща в основна характеристика на центъра.

Сградата представлява структура от експониран, монолитен бетон, измазан отвън. Повечето от помещенията са с правоъгълен, но драматичните тавани с открит бетон и променливата геометрия на прозорците създават усещане за многообразие и уникалност на пространствата.

greentech.bg

Може да харесате още...