Конкуренцията при вратите отново взе връх на Стройко – пролет 2011

Ако перефразираме известна българска поговорка, ще кажем, че пилците се броят на пролет, защото мартенското (23-29) СТРОЙКО 2011 е една приблизителна равносметка за процента на оцелелите фирми в строителния бранш. Спадът в броя на участниците на 36-тото поред специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане личи по пространството между щандове и разместването им. По-скромното участие на български и чуждестранни фирми от бранша обаче, не намалява посетителския интерес както от страна на крайните потребители, така и на професионалистите. Напротив, СТРОЙКО си остава барометър за възможностите на производители и търговци както и за новостите, които всеки от тях предлага. То е ориентир за качеството на строителните продукти и изделията, и най-вече за отношението към клиента.

Освен средище за информация, договаряне и директни продажби, строителното изложение е място, където се представят най-новите европейски и световни постижения в строителната индустрия.

Секторът врати, прозорци, фасади, системите за задвижване, слънцезащита и противовзломна сигурност не са изключение. Прави впечатление, че конкуренцията сред вратите се засилва, за сметка на почти имиджовото присъствие на традиционните производители на дограма.

Многообразие от прозоречни системи

Търговските похвати на фирмите са различни, но най-често това са безплатният оглед и вземане на размери при поръчка, допълнителният сервиз, специалният обков или друг фирмен способ. Отстъпката в цената обаче все още е водеща при избора на продукт за повечето посетители. Мнозина продължават да изискват определен вид профил, като улеснението, че на изложението присъстват фирми, които работят с утвърдени марки като VEKA, KÖMMERLING, REHAU, Schüco, Salamander, Aluplast, и други. Типът и марката на профила разбира се е важна, но недотам, че да не обръщаме внимание на изработката на стъклопакета, уплътняването и най-вече енергоспестяващия ефект на дограмата. Затова консултацията със специалист е задължителна.

На щандовете на повечето производители на дограма ще видим служители, упорито пресмятащи поредната оферта на потенциалните си клиенти, които от своя страна прескачат от фирма на фирма, докато не постигнат търсения от тях ефект, качество и най-вече цена. Но нали затова са фирмите, които предлагат всевъзможна комбинация от PVC, алуминиеви или дървени профили, с подходящото остъкляване, уплътняване и дизайн.

Както се казва, за всеки бюджет и оферта. При това всички предлагат минимум 10% отстъпка от традиционните си оферти, а някои производители улесняват посетителите с готови брошури с примерни цени за най-употребяваните прозоречни системи и отваряния. Фирмите със сериозни количества на склад оферират и до 40% отстъпка за готови типови модели, като Ролпласт например.

„След толкова години участие, решихме да се представим имиждово”, споделя Теодора Вергилова, управител на фирма SKY LINE, която има 15 години опит в изработката, доставката и монтажа на дограми и фасади. За свое улеснение и на клиентите, които се интересуват единствено от цената, те са си изработили типови оферти за най-търсените варианти на остъкляване. Освен специални цени по време на изложението в НДК, фирмата предлага и безплатна петгодишна поддръжка и фиксирана дата за монтаж. Професионалният подход и добрите производствени практики за постигане на качествен продукт са в основата на успеха им, става ясно от разговора ми с г-жа Вергилова.

Италия държи първенството за луксозна дограма

Колкото и да търси по-евтин вариант, българинът държи на дизайна, а при дограмата той варира от традиционните едноцветни профили, през многообразието от дървесни декори и преминава в цялостна луксозна визия на прозореца. В дизайна, разбира се, водещи са италианците.

Луксозно изпълнена дограма от дърво и алуминий може да видите на щанда на AS System, представител на италианската марка SCIUKER. Новите системи на алуминиево-дървена дограма се отличават с изключително авангарден дизайн и технологична иновация. Това е комбинация на алуминий с дъб, с канадски орех или американски орех. Освен с дизайна си тези прозорци се отличават със сигурност и надеждност на затваряне. Тайната на успеха марката SCIUKER се крие в петте важни характеристики – патентовани системи за сглобка под 90° в ъглите и за водобран, 28 мм стъклопакет, уплътнение и противовзломна система за затваряне към обкова.

Оберлихт за плоски покриви

Нарастващият интерес към покривните прозорци ни насочи към един от акцентите в предлаганите на СТРОЙКО новости – прозорци за плоски покриви тип оберлихт. Това нововъведение е част от продуктовата гама на фирма Велукс, производител на широк спектър от покривни прозорци. За разлика от стандартният вид оберлихт, Велукс изпълнява оберлихт с купол и енергоспестяващ ламиниран изолационен стъклопакет, което гарантира добра звуко-, термо- и шумоизолация. Външният купол е прозрачен или матиран (бял опал), като осигурява достатъчно светлина и създава усещането за пространственост. По желание на клиента отвътре на стъклопакета могат да се монтират щори от плат, тип плисе. Покривните прозорци от този тип са квадратни, с размери от 60 до 120 см, като има вариант и изпълнение 60х90 см. Предлагат се два вида – неотваряеми CFP за плосък покрив и CVP – с електрическо отваряне, който може да се отваря във височина до 150 мм.

С добрите си изолационни характеристики прозорците тип оберлихт са особено подходящи за обитаеми подпокривни помещения, обясни Владимир Владимиров от Велукс България. Те постигат коефициент на топлопреминаване 1,4 W/m²K и шумоизолация 27 dB.

Ако се монтират прозорци върху плосък покрив на промишлени сгради или други административни сгради, удачно е да се предвиди така нар. димоотвеждаща система. За разлика от стандартните димоотвеждащи системи при плоските покриви куполът се повдига от подобен на ножица механизъм с вградено в рамката задвижване. Особеното при димоотвеждащите плоски покривни прозорци е, че се използва постамент ЕСХ.

Интериорни врати от Изток и Запад. Българските съчетават традиция и стилово многообразие

Многообразието и конкуренцията в предлагането на интериорни врати е най-голямо. Накъдето и да се обърнеш, виждаш различни по размер и дизайн вътрешни или входни врати от МДФ, покрити с боя, ламинат или естествени фурнири, чиито дизайн би могъл да задоволи всяка потребност. Ценовото разнообразие е почти толкова голямо, колкото и произходът на вратите- китайски, полски, чешки, румънски, български по немски или австрийски лиценз, изцяло български или италиански. Масивните врати от дърво, предлагани най-вече от производители на дървена дограма, определено са по-скъпи, макар тези от МДФ с естествени фурнири и модерен дизайн да превъзхождат някои от тях ценово.

 Повечето вносители на врати разчитат на богати фирмените каталози, наличности или доставка за определен период, като същевременно предлагат и големи отстъпки. Българските производители залагат на познатата визия и качество, като се осланят на възможността за постигане на индивидуалност и гъвкави размери. Промените в дизайна са най-вече в детайлите – нови фрезовани елементи, остъкляване, витражи, цветови акценти или вграждане на стъкла или камъни. Врата, с инкрустирани камъни върху дръжката, както и стъклени апликации върху крилото може да видите на щанда на фирма Ергон. Скоро българският производител ще пусне на пазара и специална серия врати – с кристали Сваровски.

Един от утвърдените чужди производители на врати за дома и офиса – Porta Doors, Полша, продължава стиловото си многообразие с нови цветове и нова колекция с варианти на остъкляване Порта Концепт. При проектирането на помещения при ограничено пространство често се прибягва до използването на сгъваеми или плъзгащите се врати. Нов модел сгъваема врата Порта „Алфа” и „Бета” представя на щанда си „501 врати”, търговската марка на „Мебелни къщи Ралица” АД. От варненската фирма предлагат и 20% отстъпка за определени модели в рамките на изложението и до Великден. Въпреки богатството от модели и стилове, българинът масово търси по-евтините изделия – от 200 до 300 лв. с включен монтаж, прави равносметка от продажбите мениджърът на фирмата Митко Казаков. Той сподели, че въпреки спада в строителството има доста привършващи нови обекти по морето, които се нуждаят от врати сега.

iDoor – сигурност и комфорт на страхотна цена

За разлика от цветовото и стилово многообразие при вътрешните врати, входните блиндирани врати наблягат на степента на сигурност. Един от иноваторите в тази област фирма Солид 55 представи най-новата си високотехнологична разработка – интелигентната блиндирана врата iDoor с два вида заключване – електромеханична брава с пет точки на заключване и допълнителното пет точково заключване с механична патронна брава. Управлението на електромеханичното заключване е от безконтактна карта и е най-сигурното засега предложение , съществуващо на пазара. Още първия ден на изложението фирмата демонстрира начините за разбиване на блиндирана врата с четвърти клас на взломоустойчивост, с което показа сигурността на новия модел врата. Специална алармената система е вградена във всички врати от Серията 50, управлявани чрез електромеханична брава, част от които е и моделът iDoor. Този модел е на промоционална цена в рамките на изложението, като в сумата от около 1000 евро е включена и допълнителна екстра – управление с мобилен телефон и SIM карта на M-Tel. Посредством определен брой SMS-и, всеки клиент би могъл да кореспондира с вратата си – да я заключва или отключва, да дава или отнема достъп на определени хора. По думите на управителя на фирмата Иван Аков, GSM управлението е била доста скъпа и затова рядко използвана услуга, но сега те я предлагат като бонус към новата блиндирана врата iDoor.

Фирма Солид 55 предлага и друга, често търсена напоследък услуга –изпълнение на входна врата за кооперации. Изработката и поставянето на автоматично заключваща се с карта врата в комплект с 24 броя пощенски кутии се предлага за 2 400 лв., при това кутиите са вградени в дограмата. Още едно удобство за живеещите в кооперациите е замяната на традиционната домофонна уредба с GSM управление на отварянето на входната врата.

Защити за патрон на тънки профили

Заоблен Top Security шилд със защита за патрон за метални и дървени врати

Като говорим за сигурност не може да не отбележим и иновациите сред заключващите системи. Сред новите решения за врати и дограма на фирма Интеза са дръжките със защита на патрона, специално за по-тънки и прифилни врати. С новите дръжки с шилд на Rostex, Чехия е възможна да се вкопае защита за патрона и на по-тънки метални или дървени врати. Поставената допълнителна стоманена планка в самата дръжка, осигурява защита от разпробиване на патрона. Security шилдовете са във вариант дръжка-дръжка или дръжка-топка, като особеното при тях е, че топката е с изместен център. Те са сертифицирани за ниво на сигурност Клас 3, съгласно Европейския стандарт EN 1906, а възможните покрития са инокс, хром, сатениран хром, никел и бяло.

Освен на сигурността, италианците държат и на дизайна. Новите модели дръжки за врати Change на дизайнерска серия на Martinelli са със сменящо се тяло и възможности да задоволят и най-взискателните дизайнерски изисквания.

Още една нова услуга предлага фирма Интеза. Благодарение на партньорството си с шведската компания Tormek, производител на оборудване за заточване машини, може да заточвате свредла, ножици и други професионални инструменти в ключарските ателиета на фирмата.

Разнообразието от продукти на СТРОЙКО никога не може да се опише, но не бива да пропускате и щандовете отвън пред сградата на НДК, само че вече изместени встрани. Там може да намерите добри оферти за панорамно остъкляване на тераси или заведения, както и поставяне на винилови тенти, и сенници и щори, управлявани ръчно или автоматично.

Може да харесате още...