Конзолно окачен соларен дом в Австралия спира дъха с гледките си

Когато Teeland Architects били помолени да проектират дом за един красив и много слънчев парцел на австралийското крайбрежие, фирмата била изправена пред трудна задача: да създадат дом, който носи максимално удоволствие от пейзажа, без да разваля околната среда. Студиото от Куинсланд решило това предизвикателство с проекта си за къщата-стелт: Stealth House. Този дом се захранва със слънчева енергия и стои леко върху земята – както визуално, така и физически. Облечен в черно и прозорци от пода до тавана, които рамкират панорамни гледки към ландшафта, окаченият дом изглежда като да плава насред пейзажа и се захранва изцяло от възобновяема енергия, генерирана на място.

 

Кацнал на върха на рида, домът-стелт опира гръб в тучна и буйна тропическа гора на север и на запад, докато отпред гледа към спираща дъха гледка към долината и океана на изток. „Бяхме очаровани от красотата на това място, – казват архитектите, – и искахме да проектираме къща, която не само е в унисон естествения ландшафт, но и ще се свърже с него и ще осигури на собствениците една интимна връзка със заобикалящата ги среда“.

 

В резултат на това са създали дом със „сгънат“, специфичен за терена план, който се възползва от гледките към джунглата и океана, но в същото време предпазва дома от югоизточните ветрове и нежеланото слънчево затопляне. Външните облицовки и покривът са оцветени в тъмни цветове, за да не се открояват насред пейзажа. Самата структура е построена така, че да следва естествения релеф, с изключение на една част, която е конзолно окачена.

 

Светлият и просторен интериор на дома е изпълнен с естествена светлина, а прозорците с пълна височина разкриват прелестен изглед към зашеметяващия пейзаж наоколо. Дневна, трапезария и кухня в единно пространство с отворен план са разположени в източния край чрез окачена конструкция, разгръщайки панорамна гледка към океана и отваряйки се към външна тераса на север. Прозорците със северно изложение улавят зимното слънце и гледат към тропическите гори. Това пространство води към втора зона от жилищната част с отворен план и подстъп към игрална зала и стая за четене, а най-накрая са спалните – пъхнати в западната част. Домът черпи енергия от слънцето с помощта на фотоволтаични системи, а водата се събира във водни резервоари. Всички отпадни води се рециклират на място и повторно се използват за напояване.

greentech.bg

Може да харесате още...