“Корабът” на Томас Хедъруик

“Корабът” на Томас Хедъруик, на стойност 250 милиона долара, се издигна само осем месеца след началото на строителството. Свободностоящата стълбищна клетка е първата фаза на мегапроект, който ще бъде открит през 2019 г., когато общественият площад с площ 5 акра с “кораба” на Томас Хедъруик, в средата ще бъде отворен за обществеността в Ню Йорк.

Високият 46 метра Кораб от бронзирана стомана и бетон е проектиран така, че да кореспондира на околната среда с визия и функционалност. Със своите над 2400 стъпала, 80 площадки и 154 стълба, скулптурата постепенно се разширява от своята 15-метрова база в диаметъра на основата до 46 метра при върха и ще предлага на посетителите безпрепятствена гледка към заобикалящия я квартал „Хъдсън Ярдс“ и другия бряг на река Хъдсън.

Производството на кораба започва през януари, като отделните части са направени в Италия и са изпратени до обекта от пристанище Нюарк в Ню Джърси през река Хъдсън. Видеоклипът показва строителството в забързано време.

В свое изявление лондонската компания „Хедърюик“ казва следното за проекта: „Корабът е едно от най-сложните неща, правени някога от стоманени елементи. Днес отбелязваме вълнуващ момент, когато последната от огромните 75 фабрично произведени части, които пътуваха от Италия до Манхатън, беше монтирана с удивителна геометрична точност.“

Изкачващата се скулптура се сравнява с шишарка, кошер и безброй други форми.

Може да харесате още...