Корабен мотив в дизайна свързва веранди, френски врати и прозорци

Overhoeks

Overhoeks е нов квартал със смесено предназначение в пристанищната и индустриална зона Амстердам-Норд директно на северния бряг на река Ай. Тук вниманието привличат не само културни и търговски сгради като Музея на филмите и кулата A’dam, но и жилищни сгради като новата The Line, която е проектирана от Orange Architects.

Overhoeks

Корабът като архитектурен мотив

Според градоустройствения план Overhoeks ще бъде застроен с нови апартаменти, офиси, търговски обекти, училища и центрове за медицински услуги. Отличителна характеристика е и остава препратката към водата, т.е. гледката към Ай. The Line, седеметажна къща със 72 апартамента под наем, се намира между Буйкслотерканал и реката. Не само името, но и удължената форма предизвикват асоциации с голям пътнически параход, който в момента е акостирал на кея. Тази символична връзка с водните пътища, пристанището и близкото море е подсилена от балкони и веранди, които обгръщат сградата от четирите страни. Мотивът на кораб с имитация на перила вместо парапет, с подредени в редици прозорци с изглед към хоризонта и понякога дори с илюминатори е особено популярен сред архитекти като Льо Корбюзие, Ерих Менделсон и Ханс Шарун, особено в периода на класическата Модерност. Тук обаче той е и директна препратка към морската история на мястото.

Overhoeks

Веранди, френски врати и прозорци и стъклени плъзгащи се врати

Дневната светлина навлиза през френските врати и прозорци и през стъклените плъзгащи се врати. Трите горни етажа са разположени шахматно, за да не хвърлят сянка на долните етажи. Таванните панели, които се стесняват към външната страна до дебелина от само 7 см, са свързани с мрежа от 880 изключително тънки бетонни опори, изработени от високоякостен бетон (USHB). По този начин конзолните веранди действат едновременно като ефирен воал за уединение на обитателите и като продължение на интериора.

Overhoeks

Материал и цвят

Orange Architects от Ротердам сравняват фасадната конструкция с ортогонална паяжина. Всъщност тънките стълбове и тавани изглеждат като филигранна бяла мрежа от линии. За профилите на прозорците и вратите, както и при непрозрачната облицовка на пространството между остъклените зони, е избран анодизиран алуминий в светло златисто, който придава на сградата визуална лекота чрез топлия си блясък. Тази метална кожа, която свързва прозорци, врати и стени в хоризонтални ивици, минаващи около всеки етаж, се обръща отново към метафората за кораба. Що се отнася до материалите, акцентът е поставен и върху това дали те могат да бъдат рециклирани.

Може да харесате още...