Кръгли къщи устояват на ураганите

Първи юни, освен празник на децата, е и начало на „сезона на ураганите“ в много части на света, особено около Атлантика. Прогнозите за по-големи и по-смъртоносни бури тази година са заради засилването на климатичния феномен Ла Ниня, съчетан с повишените температури на морската повърхност в Мексиканския залив. Метеоролозите призовават жителите на територии, които често биват спохождани от урагани, да „предприемат допълнителни предпазни мерки“.

Една фирма от Каролина, наречена Deltec Homes, е решила да отвърне на удара с урагано-устойчиви домове, които са толкова издръжливи, че и най-мощните ветрове не могат да ги унищожат.

Deltec Homes е известна с разработката на нулевоенергийни домове, нейният хит са устойчивите кръгли домове, способни да устояват на ураганите. За над 48 години и при наличието на над 5000 построени домове, досега фирмата няма случай на паднала къща поради урагани от какъвто и да е вид.

Това, което прави къщите различни, е облата им форма. Къщите са вдъхновени от структурно най-стабилните форми в природата – яйцевидните. Тези къщи имат осем малки ъгли и страни. При липсата на остри ъгли вятърът – и вълните – могат да се плъзгат по повърхността, така че да не се натрупва налягане, което да доведе до структурни повреди.

Кръглите домове се изграждат чрез голям брой взаимосвързани точки, което прави свръзките едновременно по-гъвкави и по-яки от праволинейните конструкции. По същите причини (малко ъгли, обтекаема форма) и кръглите покриви на тези домове доста усешно се справят с устояването на ураганите. Те са по-малко податливи на вдигане по време на буря. Радиалните подови и покривни форми, които се срещат в центъра на пръстена подобно на спици на колело, заключват всяка сграда в постоянно състояние на компресия, което допълнително засилва силата на сградата.

С акцент върху отговорността към околната среда тези енергоспестяващи къщи имат възможност да бъдат покрити със светлоотразяващ покрив, което да минимизира топлинните натрупвания. Херметичната обвивка заедно с интелигентно позиционираните прозорци следват пасивния слънчев дизайн, което помага за поддържане на балансирана вътрешна температура в дома. Голямото разнообразие от добавки и конфигурации в тези домове позволява на купувачите да включват модули за слънчева енергия, тройни стъклопакети, както и други мерки, които да направят домовете им нулевоенергийни.

greentech.bg

Може да харесате още...