Кръглият оберлѝхт в домове и обществени сгради

oberliht

През първата половина на 2 век от н.е. в Рим е издигната една от най-важните сгради в историята на западната архитектура: Пантеонът. Неговата основна и най-впечатляваща характеристика е касетираният бетонен купол, който завършва в идеално кръгъл централен отвор. Този окулус дава началото на поредица от по-късни проекти, които оценяват стойността на кръговите отвори, които са възпроизведени като оберлѝхт (прозорци на тавана) и като композиционни елементи на фасадите. Това в крайна сметка еволюира например в  детайлните и цветни розетни прозорци на готическите базилики. Във всичките си конфигурации окулус (окото на латински) притежава символика, която надхвърля традиционния прозорец. Неговата светеща проекция грациозно маркира хода на времето, тържествено подчертавайки архитектурното пространство.

oberliht

Грандиозният окулус на Пантеона е широк почти 9 м в диаметър и е напълно отворен. Дъждът влиза в сградата и се стича надолу, за да достигне 22-те отводнителни канала, разположени в настилката. Повечето кръгови отвори, които го наследяват в историята – от паладийски къщи и барокови сгради до дворци в Близкия изток – включват стъкло, за да пропускат само светлина и да избягват нежеланото проникване на вода, тенденция, която продължава и до днес.

При съвременните покриви един окулус налага редица специални мерки, за да се избегнат проблеми при използването на сградата. Трябва да има водоустойчиво и херметично запечатване по периметъра, изглаждане на прехода между компонентите, за да се осигури безпрепятствен дренаж, избор на стъкло с подходящи топлинни, акустични и визуални характеристики, включително високо ниво на защита срещу UV лъчи. Очевидно е, че разположението на покривния прозорец не трябва да пречи или да отслабва покривната конструкция и неговото разположение по отношение на слънчевата светлина трябва да бъде внимателно обмислено. Устойчивостта на удари, взлом и пожар също са важни въпроси, които трябва да се имат предвид.

В момента има сглобяеми кръгли прозорци, които са лесни за инсталиране и използване, те дори могат да се отварят (ръчно или по електронен път) и допринасят за проветряването на пространството. Въпреки че естественият наклон на покрива трябва да спомогне за самопочистването – особено при използване на плоско стъкло – много кръгли прозорци са облечени в акрилни (или плексигласови) куполи, които позволяват светлината да се разпространява равномерно в пространството и помагат на водата да се оттича. Като цяло тези елементи не са разположени на същото ниво като тавана. Напротив, те имат определена дебелина, която зависи от структурата и естеството на покрива, а някои модели дори се издигат между 30 и 70 см над нивото му. Тази дебелина може да усили ефектите на оберлихта; ако той е бял, отражението на светлината ще бъде още по-силно.

Нека да разгледаме някои съвременни примери. При ремонта на сграда от 1960 г. в Мелбърн, екипът на Nervegna Reed Architecture и ph Architects, използва кръгли форми, за да създаде специална среда за поклонение на местната ислямска общност.

oberliht

В магазина Selo Store на MNMA окулус осигурява „ясна гледка към небето не само за осветление, но и за игрив контакт с природата, времето, хода на времето и за да има някаква перспектива на човешкия мащаб“.

Fragmenture проектира L&W House с кръгли покривни прозорци, покрити с прозрачни куполи, които осигуряват изобилна светлина над трапезарията и кухнята, в  противовес на ортогоналността на мебелите. В случая с павилиона на Malan Vorster Architecture „илюминаторът“ се използва, за да подчертае характерно стълбище, облечено в дърво.

oberliht

Dennis De Smet Photographs

В Съединените щати къща за гости Mill Valley от Turnbull Griffin Haesloop Architects е „осеяна“ от кръгли прозорци, запълващи интериора със светлина, филтрирана от околните дървета. В Ливан, проектираната от Carl Gerges Architects къща за гости включва бургундска подземна изба, която е „осветена от кръгъл прозорец и има опростена и синестетична обстановка. Примитивната тишина и тържественото осветление се съчетават интуитивно с хладния и влажен въздух, който мирише на препечен хляб, овес и мускус”.

Може да харесате още...