Край Пловдив строят най-големия завод за алуминиеви профили на Балканите

Profilink

Бизнесменът Здравко Линкин вложи близо 40 мил. лв. през своята фирма „Интерлинк Груп“, част от която е компанията за дограма „Профилинк“. Проектът ще се осъществи в индустриална зона „Тракия“. Планира се износ на продукцията в цяла Европа – амбициозна цел, която далеч надхвърля досегашния износ, осъществяван в Румъния, Сърбия, Чехия и Украйна.

Заводът ще бъде разположен на площ от 186 декара и ще се реализира на четири етапа – изграждане на производствена база от 40 000 кв. м, от които 22 500 кв. м ще се използват като хале с две поточни линии. Като за начало капацитетът ще бъде от 10 000 алуминиеви профили и ще се произвеждат главно фасадни системи за промишлени и публични сгради. По план заводът трябва да бъде завършен до края на 2022 г., а в по-късен етап ще бъде разширяван с още три халета.

Проектът ще бъде осъществен от „Сиенит строителна група“ ЕАД и проектант-ахритекта Георги Стоянов, който е управител на „Архитектурно дизайнерско студио“.

Profilink

„Интерлинк Груп“ е в топ 10 на производителите на PVC профили в Европа с оборот от около 50 мил. лв. Бизнесменът е бил привлечен най-напред от Румъния и е възнамерявал да направи инвестицията си в северната ни съседка. „Оказва се, че там инвестицията ще излезе по-скъпа – и земята, и строителството е по-скъпо, а работната ръка там е както при нас. Затова и решихме да ни е по-близо от логистична гледна точка.“ – обяснява Здравко Линкин.

По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов – това е наистина слънчев ден за Пловдив и околността. Благодарение на сертифицираните производители в последните четири години в региона на града са се отворили 100 нови работни места и са вложени половин милиард лева. На територията са планирани още три големи инвестиции, заяви Пламен Панчев – изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

Може да харесате още...