Красива датска къща с формата на звезда попива естествена слънчева светлина

„Village House“, тоест „селска къща“ – така са нарекли този красив летен дом, който се разгръща на „лъчи“ от централната жилищна площ навън, за да образува частните пространства в постройката. Това чудо се намира в гора в северния регион Сяеленд в Дания. С формата на звезда, домът интерпретира традиционната лятна къща в Дания, който насърчава семействата да останат заедно и задружно, дори и когато децата са пораснали.

Традиционната датска лятна къща се основава на концепцията за общи пространства – нещо, което в съвременното общество става проблематично, когато децата пораснат. Създателите на проекта Powerhouse Company са предефинирали тази идея чрез създаването на набор от общи, полу-частни и напълно частни пространства, които отговарят на нуждите на всички в дома. Къщата всъщност е група от пет отделни мини-къщи, обединени от централната област, която помещава дневна с кухненски бокс и трапезария. В „лъчите“ са съсредоточени по-уединените зони, които позволяват на всеки член на семейството да остане насаме.

Друг аспект, който освобождава пространство отваря дома към прекрасния пейзаж наоколо, това е въвеждането на големи покривни прозорци. Това позволява много дневна светлина да нахлува във вътрешността на дома, което в крайна сметка е енергоспестяващо. Освен това по-малките покривни прозорци анимират пространството и позволяват игра със светлината, стените и ландшафта.

greentech.bg

Може да харесате още...