Кулата „Вертикален град” е най – голямата сграда в Холандия

След четири години завърши усиленото строителство на най-голямата многофункционална сграда в Холандия, намираща се в Ротердам. Замислена като „Вертикален град”, тя се състои от три взаимосвързани прозрачни кули,  разположени в близост до квартал от 6 –етажни сгради. Разположена на южния бряг на река Маас с изглед към моста Еразъм, тази колосална, вече култова структура предефинира визията на Ротердам.

Достига почти 500 м височина, с над 1,7 милиона кв. метра  разгъната застроена площ. Гигантските стъклени кули се състоят от отделни, изместени блокове, които предлагат припокриващи се функционални пространства.
 
За да се избегне монолитното повторение, строителите изместват натрупаните вертикални кули в „едва доловим несиметричен клъстер, който просто отказва да застане в единична форма“. Проектирана с акцент върху хиперплътността и разнообразието, сградата има и гъвкава динамична конструкция.

Като допълнение към своите 645 000 кв.м офис площи, Ротердам ще предложи ресторантско пространство, 4 -звезден модерен бизнес-хотел, паркинг от 670 места, както и 240 апартамента. Общите лобита са разположени в точката на пресичане между блоковете. Опакована в стъклена фасада от елегантни алуминиеви носещи профили, с прозорци от пода до тавана, сградата има предимство с прекрасните си гледки и естествено осветление.

Собствениците смятат, че сградата ще бъде обитавана от над 5000 души на ден, а обитателите й ще могат да се нанесат още в началото на 2014г.
 

n

Може да харесате още...