Кулата Walkie Talkie бе определена за най-грозната нова сграда в Лондон

investor.bg

Eдин от небостъргачите в лондонското Сити, по-известен като Walkie Talkie, получи званието „най-грозна нова сграда във Великобритания“ от комисия, организирана от списание Building Design, съобщава Bloomberg.

37-етажната сграда, създадена от Рафаел Виноли, стана известна преди две години, когато светлинен лъч, отразен в сградата, разтопи части от спортен автомобил Jaguar. След това проблемът бе коригиран от строителните предприемачи Land Securities Group Plc и Canary Wharf Group Plc.

“Истинско предизвикателство е да откриеш някой, който може да каже нещо хубаво за тази сграда“, заяви Томас Лейн, редактор в списанието за архитектура. „Лондончани сега трябва да страдат от гледката на това подпухнало нещо, което от километри се натриса като нежелан гост в историческия силует на Лондон“.

Строителството на кулата, създадена с цел повече пространство на по-горните етажи за максимална доходност от наеми, започна през 2011 г., докато предприемачите залагаха, че ще има недостиг на висококачествени офис пространства в района след световната финансова криза. Вече има споразумения за отдаване под наем на почти цялата сграда, като сред наемателите са Liberty Mutual Insurance и Markel International, заяви Land Securities през юли.

Има редица оплаквания към сградата заради силни ветрове в основата ѝ и качеството на публичното пространство на най-горния етаж, допълват съдиите в комисията на Building Design. Засега нито строителните компании, нито архитекта на сградата коментират присъдената ѝ „награда“.

 

Може да харесате още...