Културен център във Финландия привлича с ефектна фасада

Морският център Vellamo във Финландия, проектиран от архитектите Lahdelma & Mahlamäki се намира в центъра на оживеното пристанище на Котка. В него се помещават музеи, информационен център, ресторанти и аудитория с 200 места.

Сградата е абстрактният образ на голяма вълна. Извивката, която доминира в екстериора, и фасадата, специално проектирана да улови блясъка на водата, са предназначени да пресъздадат физическото присъствие на морето. Покривът на морския център представлява площадка, където се случват различни събития. Пешеходна пътека, която леко се издига от центъра на града и се разширява, докато стигне до върха на сградата, води до към площадката.

Покривната тераса, извитото покритие над най-горния етаж и зоната за поддръжка са комбинация от стомана, стъкло и алуминий. Външните стени са конструирани с лека скелетна конструкция. Метални касети, боядисани в различни нюанси, са основният строителен материал на екстериора на сградата, към който е прикрепена решетка от алуминиеви и стъклени ламели.

Използваните ламели са Lamella Groove 20 на водещия производител Ruukki. Те имат свойството да разделят фасадните повърхности еднопосочно, независимо дали вертикално, хоризонтално или под ъгъл. Разнообразието от форми на ламелите заедно със скритите фиксиращи елементи, позволява на архитектите да постигнат впечатляващ ефект на фасадата.

Може да харесате още...