Купуваме или продаваме жилище? Как да определим цената?

При продажбата на жилище най-важното е правилно да бъде определена цената. Много от собствениците на имоти от вторичния пазар определят стойност, която е 20%, дори 30% над пазарната. След това са силно учудени, че към техния имот никой не проявява интерес.

Важно е да се знае, че има основни фактори, които влияят на цената. Преди всичко това е наличието на нови комуникации и възрастта на имота. Добре е жилището да е построено преди 5-7 години. Други фактори, които повишават цената, е наличието на асансьор в сградата, портиер, видеонаблюдение и състоянието на средата около сградата – чист и подреден двор, наличие на подземен и наземен паркинг. Купувачите винаги харесват апартамент с добро разпределение на помещенията, добре шумоизолирани стаи, голяма кухня, отделна тоалетна и голям балкон.

Налице са и фактори, които обезценяват жилището. Един от тях е, ако имотът е на възраст над 20 години и стара комуникация. Автоматично се намалява цената, ако входът и състоянието около сградата е лошо, отсъствието на асансьор, разбити пътища, отсъствие на двор, както и наличието на влага и студ в жилището.

Много от потенциалните купувачи обръщат внимание на какво разстояние от сградата се намира кофата за боклук, паркомястото, колко шумна е улицата, та дори и на това дали се чува затварянето на входната врата на сградата или съседите и по-високата затъмненост на помещенията в резултат на дървета пред тях.

fakti.bg

Може да харесате още...