Квартал в Брюксел с модел за реновиране по европейски стандарти

С улица на име „Хигиена“ и много отворени зелени площи, когато бил създаден, комплексът Bon Air в работнически квартал на Брюксел трябвало да осигурява на своите жители здравословен начин на градски живот. Сега новите планове са Bon Air да се превърне в модерен комплекс с такива реновации, каквито европейските политици искат да видят в целия ЕС, пише Reuters.

Работата в Bon Air започва от септември и целта е трансформацията на прототип в светло и добре вентилирано място за живеене с ниско потребление на енергия. Той ще бъде модел за 86 къщи в Bon Air и друг комплекс в същия квартал на име La Roue с бюджет от 17.4 млн. евро.

Мащабни промени

В същото време Европейската комисия започва преразглеждане на законите на ЕС за енергийната ефективност на сградите. Целта е да се реши как да се наложат такива изисквания, че всички нови сгради да бъдат с ниско потребление на енергия до края на 2020 г., а съществуващите постройки да се подобрят, включително чрез реновация.

ЕС харчи над 1 млрд. евро на ден за внос на изкопаеми горива, по-голямата част от които се използват от сградите за отопление и охлаждане. Според Брюксел сградите консумират 40% от енергията на ЕС и потенциалът за пестене е голям, тъй като три четвърти от имотите са енергийно неефективни.
Енергийно ефективните сгради създават милиони работни места, стимулират растежа и намаляват сметките за здравеопазване, тъй като използването на по-малко енергия намалява вредните емисии и подобрява качеството на въздуха.

Според индустрията това е европейският отговор на американската революция на шистовия газ, която до голяма степен намали разходите за енергия на САЩ. „Този сектор е готов и чака да засенчи шистовия газ като най-голям източник на спестена енергия в този случай“, казва Бари Линъм, директор по стратегията към германската компания Knauf Insulation.

По-ниски сметки

Сметките за гориво на прототипа в Bon Air ще се свият от около 6000 евро на година до 580 евро след реновацията, твърдят архитектите на проекта. Реновацията включва изолация на дома, нова система за отопление, нови прозорци и други. Разрушаването на къщите и построяването на нови не е възможно, тъй като комплексът е част от белгийското национално наследство.

За датската компания VELUX, която ще работи заедно с брюкселските власти, това е възможност да приложи на практика нова и конкурентна технология. В замяна на финансирането на прототипа компанията ще може да го управлява за две години, след като наемателите се нанесат през 2017 г. Според нея „един експеримент е по-добър от хиляди експертни предположения“.

Международната агенция по енергетика заявява, че широкият достъп до тази технология ще отнеме десетилетие. „ЕС трябва да бъде проактивен в провеждането на енергийната реновация“, казват от агенцията.

capital.bg

Може да харесате още...