Лекция за архитектите на София

Платформата „История на изкуството за любители“ организира две лекции на тема „Архитектите на София“, посветени на преобразяването на София в периода след Oсвобождението – в края на 19-и и началото на 20-и век. Тогава с общите усилия на предприемачи, политици и архитекти, обликът на града изцяло се променя и София се превръща от малко населено място в периферията на Османската империя, в модерна европейска столица.

Ще бъде разгледана работата на най-значимите български и чужди архитекти, работили в София в края на 19-и началото на 20-и век: Антонин Колар, Фридрих Грюнангер, Георги Фингов, Йордан Миланов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Георги Овчаров и много други. Кристина Тужарова ще запознае присъстващите с историята на изграждането, функциите и архитектурата на някои от най-интригуващите обществени и частни сгради в града.


Посетителите на лекцията ще се потопят в атмосферата на София и нейните красиви сгради, изградени с много умение и талант от амбициозни и надарени архитекти, посветили се на изграждането на новата българска столица. Цената на билетите е 10 лв.

Може да харесате още...