Летище инсталира врати с големи дупки, за да побере Airbus A380

Едно от най-натоварените летища в Европа инсталира странни поръчкови врати на хангарите си, за да поберат най-големия пътнически самолет в света.

Помещенията за самолетите вече разполагат със специални врати с голяма дупка в средата, така че да могат да се затварят около Airbus A380, оставяйки опашната му перка извън хангара, съобщава Daily Mail.

Преди да бъдат монтирани новите релсови съоръжения, гигантските самолети можеха да влизат в хангарите, но само при положение че вратите са отворени, което означава работа на студено за механиците и работниците по поддръжката.

Пет самолета Airbus A380 – част от флотата на Lufthansa, са базирани на летището от март насам. Преди това те бяха настанени във Франкфурт.

Трябват четири седмици, за да бъдат поставени 20-тонните врати, чиято височина е 21 метра, а ширината им – близо 11 метра.

Техните големи отвори позволяват опашната перка на самолета да стърчи на два метра извън хангара, докато вътре се грижат за поддръжката му.

Говорител на летището посочва, че съоръжението приляга плътно около самолета и предотвратява навлизането на студ в помещенията.

Оставането на перката отвън дори и в най-суровите условия няма да създава проблеми за машината, тъй като самолетите се използват за летене при температури до минус 60 градуса по Целзий.

Видеоклип, показващ новите врати в действие, беше публикуван на уебсайта на летището с коментара: „Това е нашата дефиниция за перфектен задник“. Към днешна дата той е гледан повече от 18 000 пъти.

Летище Мюнхен, разположено в югоизточната част на германската провинция Бавария, е второто най-натоварено летище по брой обслужени пътници в Германия, на седмо място в Европа и на 14-а позиция в световен мащаб.

Airbus A380 може да превози 525 души в типична конфигурация от три класа. В момента той е най-големият пътнически самолет в света и много летища бяха обновени с цел да поемат големите му размери.

Може да харесате още...