“Левски” представи проекта за новия си стадион

До месец май 2014 година ще бъде завършен първият етап от проекта на новия стадион “Георги Аспарухов” – секторите А и Б. Това съобщи изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на клуба Иво Тонев, който вчера представи проекта за изграждането на новия стадион на ПФК “Левски”, който ще се намира на мястото на настоящия.

Вторият етап включва изграждането на Сектор В през 2015 година. А третият етап, цялостното завършване на съоръжението и се предвижда за 2017 – 2018 година.

Първият етап от строежа на новия стадион ще струва между 16 и 20 млн. лева, съобщи Иво Тонев, цитиран от Dnevnik.bg.
Тонев е категоричен, че финансирането за първия етап е осигурено и целият стадион ще бъде построен в поставените срокове.
“Не мога да кажа каква ще е пълната стойност на проекта, защото още не е ясно с какво и как ще запълним пространството под трибуните”, посочи Тонев.

Плановете за новото съоръжение предвиждат то да бъде с покрити трибуни и да отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА между трета и най-високата четвърта категория. Стадионът ще бъде изцяло футболен и вече няма да има лекоатлетическа писта.
Така публиката ще бъде непосредствено до терена, с изключение на феновете на гостите в сектор Г.

Автор на проекта е архитект Иво Пантелеев от А.Д.А.
Стадионът ще бъде за 26 000 зрители с възможност за използване на допълнителни 2000 седящи места.

На първия етаж на Сектор А ще бъдат разположени помещенията за спортистите, музей и заведение за бързо хранене. На втория етаж ще има паркинг за 50 автомобила, ВИП-паркинг, с топла връзка към ВИП-ложите. На четвъртия етаж ще има ВИП ресторант, съобщи арх. Пантелеев.

Осветлението на стадиона също ще бъде напълно подменено и вече ще се намира под козирката на стадиона. Настоящите стълбове с прожекторите ще бъдат демонтирани, но чак след изграждането на съоръжението, а дотогава двете системи за осветяване ще бъдат използвани съвместно.

Козирките са с плътна и прозрачна част, като през прозрачната ще могат да проникват слънчеви лъчи, което ще позволява на тревата да се развива по естествен начин.
Стадионът няма да има лекоатлетическа писта – той е чисто футболен стадион, каза още архитект Иво Пантелеев.

Може да харесате още...