LIDL с първия изцяло екомагазин в Белгия

Вдъхновен от своя девиз “За нашето утре”, голямата европейска търговска верига LiDL отдавна е ангажирана в опазването на околната среда.

Именно в тази посока на развитие от LiDL вземат решението да преустроят един от своите магазини в първия екомагазин в Белгия. С идеята за принос към опазването на природата в него са използвани зелена енергия и най-устойчиви материали, които позволяват редуциране на изразходваните ресурси за поддръжка в магазина. Той е проектиран по начин, който прави необходимостта от топлина и електричество минимални. Неодходимата допълнителна енергия се произвежда без CO2 и става чрез слънчеви панели на място и закупуване на зелена електроенергия.

Ето десетте стъпки, които правят този магазин на LiDL различен:

1. Електрическа мобилност за коли и мотори

LiDL има своя принос към развитието на електрическата мобилност в Европа. На паркинга на екомагазина са разположени зарядни станции за електрически коли и мотори. Срещу еднократен разход от 5 евро всеки може да се снабди с карта за презареждане, която дава възможност на клиентите да зареждат своя електромобил, докато пазаруват. Картата за презареждане може да се използва и в други 1500 станции за зареждане от европейската мрежа.

2. Оптимална изолация

За да се намали максимално загубата на топлина, магазинът е оборудван с троен стъклопакет. В допълнение е инвестирано допълнително в дебелината на изолацията в стените, покрива и пода.

3. Естествена светлина чрез куполи

Под покрива са инсталирани специални куполи, които позволяват навлизане на естествена светлина в магазина. Допълнително огледало, обърнато към светлината, отразява дневната светлина вътре. Използването на подобен тип огледала може драстично да подобри светлинната ефективност.

4. Икономично LED осветление

В допълнение към дневната светлина използваме и LED технология за икономично изкуствено осветление вътре в магазина. Дори знакът на Lidl е оборудван със светодиоди. LED светлината се адаптира и регулира автоматично в зависимост от интензивността на външната светлина.

5. Отопление с охладителна система

Топлината от хладилници и хладилни клетки се използва повторно в магазина чрез уникална система, която се възползва от CO2 като естествен охладител. Остатъчната топлина се изпраща в целия магазин чрез подово отопление. През лятото системата има възможност дори да охлажда магазина.

6. Допълнителни мерки

Магазинът е оборудван с допълнителна изключително прецизна система, която следи, контролира и управлява разхода на енергия. По този начин веднага може да се получи индикация, ако някъде в магазина консумацията на енергия е над нормалното, като това може да се коригира от разстояние.

7. Винаги чист въздух

Системата за вентилация гарантира отлично качество на въздуха в магазина. Вграждането на система за топлообмен между подавания свеж въздух и въздуха, който излиза от помещението, също спестява немалко енергия.

8. Производството на енергия с помощта на слънчеви панели

Слънчевите панели, разположени по цялата повърхност на покрива, осигуряват 15% от нуждите от електроенергия на магазина. Останалото енергийно потребление се допълва чрез закупуване на зелена електроенергия.

9. Зелени площи върху покриви и фасади

Реновираният магазин е снабден с озеленена част от покрива и някои от фасадите, които временно съхраняват дъждовната вода. Засадени са растения и дървета, привлекателни за пеперудите. Така, от една страна, те намират цветен нектар и цветен прашец в изобилие, а от друга – Lidl спомага за поддържане на биоразнообразието в града.

10. Използването на дъждовна вода

Дъждовната вода, събрана от покрива и озеленените площи по фасадите, се използва в магазина за тоалетни, мивки и машини за почистване.

trud.bg

Може да харесате още...