Лондонски архитекти ще строят прозрачни домове

Лондонска компания планира да строи прозрачни стъклени домове, които според архитектите ще намаляват стреса и ще допринасят за по-здрав сън, съобщи в. „Дейли мейл”. Стъклена къща със спалня, хол, кухня и баня ще струва 210 000 лири. За дискретност стъклата ще могат да се затъмняват по желание.

Според компанията „Фотон спейс” повечето слънчева светлина ще подобри циркадния ритъм, регулиран от биологичния часовник. Така тялото ще функционира по-добре.

За стъклените къщи ще се използват най-новите технологии. Стъклата ще са многопластови с висока изолация, за да спират студа и горещината. Те ще могат да се затъмняват по желание със смартфон през деня или нощта. Високотехнологичните стъклата спират 99,9% от ултравиолетовата светлина и 85% от звука.

„Този проект обединява години изследвания, иновации, инженерни и архитектурни постижения, за да осигури нов начин за възстановяване, почивка, подмладяване”, каза при представянето на стъклените къщи директорът на компанията Чарли Шарман. „В съвременния живот прекарваме много време в затворени помещения, въпреки че е научно доказано колко благотворна за здравето, настроението и продуктивността е светлината”, допълни той.

За построяването на малка стъклена къща ще са необходими само четири седмици. Дизайнът може да се променя според предпочитанията на клиента.

Местоположението на къщата очевидно ще е важно. Оживените места няма да предлагат толкова голямо спокойствие като изолираните кътчета сред природата. В градовете обаче такива къщи могат да се строят на покрива на високи сгради, защото са много леки.

dariknews.bg

Може да харесате още...