Лувъра отказа да изложи модела “Култиватор” заради “сексуално съдържание”

Лувъра  отказа да изложи проекта “Култиватор” на Atelier van Lieshout, тъй като той изрично провокирал “сексуално съдържание”. Артистичната творба на  Atelier van Lieshout трябваше да бъде изложена на 19 октомври в Градините на Тюйлери като част от Hors les Murs, публична художествена програма, организирана от Панаира на съвременното изкуство (FIAC), но Лувъра   отмени инсталирането проекта в последната минута, според вестник “Ню Йорк Таймс”.

“Това е нещо, което не трябва да се случи”, казва Йоп ван Лишуут, основателят на Atelier van Lieshout, в интервю по телефона, се казва в статията на Ню Йорк Таймс. “Музеят трябва да бъде открито място за общуване. Задачата на музея и пресата е да обясни работата”, добави Йоп ван Лийшут.

“Самият модел“, не е много ясен”, добави Йоп ван Лишуут. “Това е много абстрактна форма. Няма гениталии, това е доста невинно.”

Ротердамският скулптор и художник Йоп ван Лийшут промотира своето предложение през 2015 г. като част от по-голям проект  “Доброто, лошото и грозното”. Този проект е бил временно изложен в Бохум, Германия, предназначено за Руртриенле, фестивал за театър, музика, танц и изкуство.

Високият 12-метров проект е концептиран да действа като тотем, храм и фар. “Той символизира силата на човечеството по света и отдава почит на изобретателността, сложността и способностите на човечеството, на силата на организация и на използването на тази власт за доминиране на природната среда”, каза Йоп ван Лишуут, в описанието на проекта.

Съгласно същия източник, трима членове на комисията са избрали модела, което да бъде изложен в градините на Тюйлери в рамките на тазгодишния фестивал FIAC. Общо 30 съвременни артистични модели  ще бъдат представени в Тюйлери тази година, като 20 от тях та ще бъдат обществено достояние за много посетители на градините.

Но моделът ” Култиватор” беше представена след тези комисии”, каза говорителката на  Лувъра пред “Ню Йорк Таймс”,  и не позволи дискусия за “колегиалното представяне в градините”.

Френският вестник “Ле Монд” също декларира изявлението на Жан-Лук Мартинес, президент на Лувър,  в писмо, изпратено до FIAC на 26 септември. Въпреки всичко Жан-Лук Мартинес оправда отказа си, като заяви, че “легендите в интернет циркулират и придават на проекта визия на нещо прекалено брутално, което може би няма да бъде разбрано от нашата традиционна аудитория на градините Тюйлери “.

Музеят изрази и загрижеността си инсталирането на Култиватора да не става близо до детска площадка.

“Това е тотално лицемерие”, каза Йоп Ван Лийшут. “В Бохум, цели класове дойдоха да видят Култиватора. Хората видяха нещо смешно, но не декадентно, а ако децата видят нещо сексуално, това е защото те са достатъчно възрастни, за да го видят”, добави той.