Mad Architects представят генералния план Nanjing във Венеция

По време на Биенале Венеция 2014 бе представен проектът за Nanjing Zendai Himalayas Center от Mad. Артхитектурният шедьовър ще бъде монтиран във Венеция и ще представлява масив от слоеве с извиващи се прозрачни панели, наподобяващи планински върхове с типични за китайската култура орнаментика и декорация.

Китайското архитектурно бюро Mad използва събитието като изключителна възможност за представянето на своя архитектурен план, проектиран за град Nanjing. Той ще бъде уникална колаборация между планини, вода и криволичещи пътеки, взаимствани директно от китайския художествен стил шан-шуй.

Съоръжението включва цяла поредица от макети, разположени върху постаменти с огледална повърхност и заобиколени от няколко реда тънки прозрачни панели с вълнообразен профил, напомнящ преливане на вода. Архитектите твърдят, че проектът е тясно свързан с основната идея на конкурса, поставена от самия му организатор Rem Koolhaas: „Името на 14-тото поредно издание на Venice Architecture Biennale е ‘Фундаменти’ ”, обясниха от студиото. А от Mad вярват, че основните в архитектурата са взаимодействието и диалектичната връзка между човека и природата.

Генералният план, който на този етап е в процес на реализиране и е насрочен за завършване през 2017 година, покрива площ от близо 560 хиляди квадратни метра. Конструкцията ще има шест основни елемента, които ще се свързват в центъра посредством тесни мостове, пресичащи хълмистата зона – изцяло изкуствено създадена.

Стъклените кули, разположени по ъглите на проекта, ще имитират планини с прозорци, създаващи асоциации за буйни водопади.

Комплексът Nanjing Zendai Himalayas ще бъде новият център на града като част от Shan Shui City концепцията на Mad, която сама по себе си представлява ядрото на най-новия подход в проектантската дейност на студиото.

Проектът ще бъде изложен в Arsenale Nord от 7 юни до 23 ноември.

arhitektura.bg

Може да харесате още...