Мъж сам построи къщата на мечтите си

Въпреки впечатляващите дизайнерски истории от най-известните архитекти, извъднъж изскочи едно постижене на обикновен човек, което ни изпълва с възхищение. 37-годишният норвежец Trond Henning Monan, прекарва две години в работа по изграждането на своя дом-мечта в гористия район на Høielia. Използва реновирани и естествени материали от района, както и цялото си вдъхновение. Monan построява Villa Bole – красива дървена къщичка, изскочила все едно от страниците на реномираното списание Architectural Digest.

Monan е мечтаел за изграждането на собствен дом от известно време, но липсата на средства означавала, че той никога не би бил в състояние да си позволи професионалното изграждане на къща на мечтите така, както си я представя. Така той поема нещата в свои ръце, буквално. Работейки от време на време, както и вечер, за две години Monan построява модулите за къщата в стара фабрика за спално бельо, след което ги транспортира като готови вече структури до строителния обект. Той изчислява, че проектът през тези две години е отнел общо 4000 работни часа и е успял да изработи голяма част от елементите от реновирани материали, когато е било възможно.

В действителност, много от строителните материали в тези 120 кв. метра от жилището са осигурени на местно ниво. Стълбите, водещи към втория етаж са изградени с помощта на евтина жица от местна железария, а стоманените греди са намерени в един стар театър. 

Мазилка обаче лесно не се намира и затова повечето стените са облицовани с употребяван брезов фурнир, който 37-годишният ентусиаст собствиноръчно формовал и ламинирал.

Само корпусът на кухнята е чисто нов. Къщата е обзаведена главно с мебели втора ръка, а Monan дори отлива открита хидромасажна вана за себе си.

В добавка към тази огромната работна сила за изграждането на този къща, неудобният парцел земя поставил сериозни предизвикателства пред строителя. Къщата е разположена на много тесен и стръмен склон, който изисква доста креативност, както самият конструктор казва: „Това, което направих за себе си стана възможно най-трудно. Аз винаги съм си мечтал да построя къща на ръба. Наистина исках да поставя къщата на самия ръб с истинското усещане за плъзгане, но когато започнах проучванията на терена разбрах, че това усещане надхвърля дори собствените ми граници, така че трябваше малко да го приземя. Къщата стои твърдо и здраво върху стоманени колони, вкопани в планината.“

Надяваме се, че този невероятен проект ви вдъхновява по същия начин, по който и нас?

Може да харесате още...