Mecanoo представя своето предложение за банков комплекс с театрална фасада

Холандска фирма Mecanoo представи своето предложение  в конкурс за новата централа на China Merchants Bank в Шенжен. Проектът включва „театрална фасада“ с радиално оформената мрежа от ромбоиди.

Проектът от 149 000 кв. метра съдържа две сгради по протежение на залива Шенжен. Целта на проекта е да направи  важна стъпка към града: не само силуетът на града  ще бъде дълбоко променен, а и концепцията за това какво е съвременният мегаполис ще бъдат оспорена. Кулете на China Merchants Bank ще се тълкуват като съществуващата част от състава на бреговата линия на залива Шенжен.

Дизайнът на общественото пространство е в основата на структурата, като прави и тясна връзка с познатите ни сгради от миналото, с театралното си изложение, използвани за оформяне силуета на града.

„Бъдещата централа на China Merchants Bank ще бъде изградена върху квадрат, който определя и установява единство между всички елементи на парцела“, казат от  Mecanoo.

„Следвайки тази цел, сградата ще използва възможността да преоткрие тази типология и да проучи различни възможности за създаване на диалог между вътрешни и външни пространства,  между частни и обществени.“

„По урбанистичната скала кулата обикновено е сграда, която се превръща в център на вниманието, самостоятелен обект, който поляризира пространството около себе си“, добавят от фирмата.

Според архитектите „в повечето случаи основата на кулата е тази, която генерира града и създава градска среда“. Въз основа на това студиото обединява вертикалния елемент – като кула с хоризонталата – като основа  в единен обем с обединяващ характер и език. Това обединение действа като централен елемент на композицията на централния площад.

„За да построим град, ние се нуждаем от пространства, не само от обекти“, добавят от студиото.

Проектът на сградата съдържа  централата на China Merchants Bank, офиси под наем, галерия, магазини, 5-звезден хотел, конгресен център за 1300 души, места за срещи, културни съоръжения.

Може да харесате още...