Междинните слоеве правят стъклените панели по-безопасни и по-добри

Trosifol 2
Тенденцията за проектирането на сгради с големи остъклени фасади с минимални по обем и брой елементи за укрепване не проявява никакви признаци за отслабване. Вече много години простото остъкляване не е в състояние самостоятелно да отговори на това предизвикателство. Съвременните междинни слоеве, изработени от поливинилбутирал (PVB) или йонопласт, придават на стъклата необходимите физични свойства, като за някои приложения те са без алтернатива. С внимателно планиране междинните слоеве в стъклата могат да намалят общото тегло на готовия изолационен стъклопакет.

Ламинираното стъкло – композит, състоящ се от най-малко два слоя стъкло с междинен слой от PVB или йонопластов филм – прави остъкляването по-безопасно и по-устойчиво. В случай на счупване, стъклените фрагменти ще се придържат към залепения филм, предотвратявайки нараняването на хората в близост. Ефектът не се вижда с просто око: готовият продукт е толкова прозрачен, колкото и единичен пласт стъкло. Само експертите могат да забележат разликата. Подобряването на сигурността обаче е огромно.

С подобряването на ламинираното стъкло се отварят напълно нови архитектурни възможности. Днешните стъклени фасади и покриви изглеждат по-леки и въздушни. Където е възможно, съвременните архитекти се опитват да скрият или дори да се откажат от видими опори и кантове. Това дава на сградата почти несравнима прозрачност – характеристика на дизайна, която архитектите по целия свят търсят. Trosifol® им помага да постигнат това. Марката Trosifol® е част от групата Kuraray – световен лидер в производството на PVB и йонопластови филми за защитни архитектурни стъкла и стъкла за автомобилната и фотоволтаичната промишленост. Структурните междинни слоеве с добра твърдост подобряват механичните свойства на ламинираното стъкло, отваряйки много повече нови възможности за стъклени фасади с висока производителност. Повишената здравина прави възможно производството на по-дълги, по-тънки и по-големи стъклени панели с по-добра устойчивост на механично натоварване. Структурните свойства на съвременното ламинирано остъкляване го правят подходящо да служи като носещ елемент.

Устойчивото на ураганни ветрове стъкло може да издържи на силни бури и да осигури защита срещу големи и малки парчета отпадъци и други твърди предмети, носени от вятъра. Този тип остъкляване често се използва за защита на хора и сгради в райони с висок риск от урагани и циклони. Ако стъклото не е ламинирано, буря може да го счупи и да проникне в сградите. Налягането, което вследствие на това се формира вътре в сградите, може да разруши покрива. Това означава, че сградата губи ключов структурен елемент, което води до нейното разпадане. Ламинираното стъкло предотвратява това.

Специални филми Trosifol® се използват за устойчиви на удар стъклени панели с високо ниво на сигурност за посолства, правителствени сгради, сгради с висок риск и интериорни стъклени прегради. Продуктите на Trosifol® предлагат и отлична защита срещу взлом и вандализъм.

Ролята на остъкляването за акустична изолация става все по-важна с повишеното разбиране на рисковете за здравето, свързани с шума. Специални междинни слоеве се използват за намаляване на въздушния, пътния и индустриалния шум в сградите.

Trosifol® филмите са ефективен начин за осигуряване на остъкляване, което осигурява защита срещу ултравиолетово лъчение. Или обратното: да пропускат възможно най-много естествена слънчева светлина, необходима в оранжерии и зоологически градини.

Може да харесате още...