Между 30 и 50% намаление на сметките при саниране на жилище

Финансирането на саниране на сгради в България е в ход. 700 хиляди жилища, от които 470 хиляди панелни, могат да получат до 75 процента от цената на проекта по оперативна програма „Регионално развитие”, от Фонда за енергийна ефективност, както и от ниско лихвени кредитни линии от европейски институции.

Финансовата помощ за саниране на сгради може да достигне 75% от цената на проекта, заяви изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност инженер Кольо Колев пред телевизия Европа. Според него санираните жилища ще намалят сметките си за ток до 50%. В Първия национален план за действие енергийната  ефективност трябва да се повиши с 20 процента  до 2020 година.

За да кандидастват за еврофинансиране, собствениците трябва да са в сдружение, след което да наемат фирма, която да обследва сградата, което отнема до 3 седмици.

Сумата необходима за цялостно саниране на едно жилище достига до 6 500 лева. Следвайки европейските директиви и план за действие до 2016 година България трябва да намали потреблението на енергия с 9 процента.

ekipnews.bg

Може да харесате още...