Министър Павлова: Обезпечаваме 100% програмата за саниране в рамките на първия милиард, осигурен от нашето правителство

На днешното заседание на Министерския съвет бе прието постановление, с което осигурихме 1 млрд. лв. за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Така я обезпечаваме на 100% в рамките на одобрените до момента средства. Това обяви след правителственото задание министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова.

Тя поясни, че с днешното решение  на кабината се гарантира, че всички одобрени жилищни сгради, които се работят в момента, или предстои да се санират през следващата година, ще бъдат финансово обезпечени в размера до 1 млрд. лв., одобрени от настоящето правителство. „Ние обезпечаваме на 100% програмата и не оставяме необезпечени и неразплатени договори, сключени по програмата“, посочи министър Павлова. Тя добави, че независимо кое правителство ще управлява, то няма да има основание и оправдание да не разплаща или спира програмата, в рамките на гарантираната инвестиция от 1 млрд.лв. „Програмата,  бе един от основните приоритети на правителството. Ние осигурихме възможности да се реализират сгради на стойност 1 млрд. лв. в страната и гарантираме,че всички те ще бъдат завършени“, подчерта регионалният министър в оставка.

„Нашата категорична воля и позиция е, че програмата трябва задължително да продължи с възможността за сключване на нови договори, като за целта бъде подкрепена и разширена с още 1 млрд. лв.“, коментира още Павлова. За целта след приемането на бюджета, ако бъде приет във вида, в който е предложен на народните представители, министърът изрази готовност да бъде внесени предложения в Народното събрание за съгласие програмата да бъде продължена и увеличена с още 1 млрд. лв.

„Това е нашата категорична воля, независимо кой и как ще формира правителство. Ако едно правителство не подкрепя тази програма, ние няма как да подкрепим действията му по спирането й. Това е нашата категорична позиция“, категорична бе Лиляна Павлова.  Тя благодари на министъра на финансите и всички бюджетни институции, които благодарение на мерките за  борба с контрабандата и водената фискалната политика, са дали осигурили излишък в централния бюджет, от където се осигуряват средствата за саниране. „С тези средства ние ще имаме възможност да се разплащаме през тази и следващата година“, увери Павлова.

 

Може да харесате още...