Многоетажна сграда, изградена от масивни дървени панели, е предложена за Торонто

Новото предложение на Пенда ще промени усещането ви за посока, заради тези масивни дървени модули, подредени в многоетажна  сграда в Торонто, Канада. Новата сграда е проектирана с консултанти за CLT (Cross-laminated timber) и е замислена като катализатор за бъдещите жилищни сгради, които са „по-ефективни за изграждане“ и „по-екологични за околната среда“ от познатите ни строителни методи.

Наречена „Дървената кула на Торонто“, благодарение на естествения си външен вид, сградата променя обичайната връзка „сграда – град“ към връзка „строителство – природа“. Кулата се опитва да установи директна връзка с природата, с растенията и естествените материали.

„Нашите градове са изградени от стомана, бетон и стъкло. Ако минавате през града и внезапно видите кула от дърво и растения, това ще създаде интересен контраст“, казва Chris Precht, партньор на Пенда.

„Топлината, естественият външен вид на дървесината и растенията, растящи на нейната фасада, вдъхват живот на сградата и това може да бъде модел за благоприятно развитие на околната среда и устойчиви разширения на нашия градски пейзаж“, добавя той.

18-етажна жилищна кула ще достигне височина 62 метра и ще включва 4 500 кв. м жилищна площ и 550 кв. м обществена площ, включително кафене, детски център и ателиета.

Вдъхновен от местонахождението на Moshe Safdie’s Habitat 67, дървената кула на Пенда е проектирана да се използва модулен процес на изграждане, където предварително произведени и предварително нарязани CLT панели се сглобяват в модули на място в закрит обект.

Всички модули са сглобени като включват крепежни материали и покрития. Доставят се на обекта и се поставят на място с помощта на кран. По време на процеса на подреждане на модулите се монтират фасадните дървени панели.

Процесът е напълно модулен и е по-бърз, по-малко шумен, намалява разхищаването и позволява висока степен на контрол на качеството, тъй като повечето елементи от сградата се сглобяват в контролирана закрита среда, според Пенда.

Структурата на сградата е изградена от серия от масивни CLT дървени панели. Използвани са бетонни и стоманени елементи, където е необходимо.

„Сградата, изградена в модулен процес, ще стане по-гъвкава. В отговор на забързания темп на живот в бъдеще, сградата трябва да отговаря на потребителското търсене по по-бърз и по-гъвкав начин“, добави Dayong Sun, партньор в Пенда.

Освен това модулната система, формирана в бъдещия град, ще направи модулите част от споделения начин на живот. По този начин ще се увеличи значително експлоатационният живот на сградата за устойчиво развитие. „

Модулните конструктивни системи вече реализират идеята за възможността за повторна употреба на строителните компоненти след живота на сградата. Елементи на сградата, като проводници и мед, ще бъдат ограничени ресурси в бъдеще.

Разрушавайки сградите по конвенционален начин,  се погребват най-ценните елементи на сградата. Необходимо е събарянето да се извършва по такъв начин, че да осигури устойчив жизнен цикъл на сградите.

„Ключов елемент на проекта е да се промотира иновативната употреба на дървото и на инженерната дървесна технология, използвана в сградата. Кулата използва масивни дървени панели не само като основен структурен елемент, но и фасадни дървени панели.“ обясни Пенда.

„Въпреки че дървото е използвано като структурен и облицовъчен материал, дърветата и растенията също са ключов компонент на фасадата на сградите. Големите външни пространства осигуряват място за билкови и зеленчукови саксии  за жителите“.

Терасите предлагат възможност за частна ботаническа градина за всеки апартамент, което създава определена степен на неприкосновеност на личния живот в рамките на гъстотата на града. Дърветата осигуряват сянка през лятото и помагат да се поддържа ниска температура в топлите дни.

Дървесината като строителен материал и дърветата на фона на фасадата предлагат уникален и съгласуван екологичен дизайн и показват симбиоза между изградена и естествена среда.

„Тази връзка помага за по-нататъшното развитие на истински екологичен възход, доставя на обитателите си по-свеж въздух и по-нисък въглероден отпечатък.  Широката употреба на дървесината ще постави амбициозни цели за устойчиво развитие и ще бъде катализатор за подобно развитие в Канада“, споделя  Марк Щайн, главен изпълнителен директор на Tmber.

Пенда заявява, че Канада има дългогодишна традиция в дървопреработването и е една от първите страни в света, които променят строителните си кодекси, за да използват дървесината във вертикални структури. Ето защо, Канада е пионер в приноса към технологията за изграждане на високи урбанистични структури, направени от дърво.

За да насърчи устойчивото развитие, канадското правителство награждава сгради, които надхвърлят стандартите за въглероден отпечатък. Тези финансови инжекции  могат да достигнат до 10-20% от разходите за сградите и са стимул за авангардно мислещите хора.

Основана от Chris Precht и Dayong Sun през 2013 г., Пенда е интердисциплинарна архитектурна фирма, която има офиси в Китай и Австрия. Дизайнерската философия на фирмата се основава на зелена архитектура, която съчетава природата, културата и хората, за да подобри  качество на живот.

Пенда са предложили и проект за изкуствен пейзаж на хълмове и долини в гр.Ухан,  Китай, а новият еко-бамбуков град за Пекинската дизайнерска седмица 2015 е едно от реномираните предложения на фирмата за създаване на модулна сграда с помощта на материал от бамбук.

Може да харесате още...