Многофункционалност и интерактивност | Glasstec

Диелектрични огледални стъкла.

Функционалността на стъклото надхвърля доказаните основни свойства на този прозрачен материал – превключващите се панели заменят слънчевите засенчвания, мултимедийните фасади променят архитектурата на нашите сгради и остъклението става активен компонент, благодарение на интегрираните сензори.

Смартфоните и таблетите са само върхът на айсберга в това развитие. От 23 до 26 октомври Glasstec 2018 в Дюселдорф ще представят иновации, които са готови за излизането на пазара, както и смели виждания, които ще могат да променят утрешния ни живот.

Диелектрични огледални стъкла.

В бъдеще стъклото ще играе активна и разнообразна роля в генерирането на регенеративна енергия, в управлението на сградите, в технологиите при медицинските изделия и биотехниката, в развлеченията и здравеопазването. Как е възможно това и какво е осъществимо още днес, ще може да се види на изложението glasstec 2018 в Дюселдорф.

Функциите и свойствата на стъклото се подлагат на фундаментални промени, които ще превърнат този пасивен материал в многофункционална и интерактивна среда, способна да предизвика ключови промени и развитие в архитектурата, в автомобилния сектор, както и в много други високотехнологични индустрии.

Това става очевидно, когато се гледат модерните стъклени фасади, които вече не са ограничени само с осигуряването на оптимална топло- и звукоизолация, тъй и като сега по техните повърхности могат да бъдат активирани различни функции от съответните приложения и покрития – ръчно, автоматично или чрез сензори.

С превключваемите и светлоизлъчвище стъкла имаме вече първите продукти на пазара, при които продължаващата дигитализация повишава интереса към медийните и информационни екрани, а проводимостта на енергия в крайна сметка превръща стъклата и панелите в енергийни преобразуватели и батерии.

Интегрирането на сензори в стъклото му дава роля в централните контролни блокове и в системите за автоматизация на сградите – точно като дъждовните сензори на предните стъкла на автомобилите, които задвижват предните чистачки, сензорите за температура и влага по стъклените фасади контролират вътрешния климат; светлинните сензори превключват от дневна на изкуствена светлина; сензорите за движение пък предпазват от повреди и кражби с взлом.

Подобно на многофункционалното стъкло, фасадите и прозорците оказват влияние върху архитектурата и променят концепциите на сградните технологии. Настилките, изработени от бронирани стъклени панели, предстои да повишат пътната безопасност на високорисковите пътища по необичаен до сега начин: светодиоди, вградени в стъклото и захранвани от слънчева енергия ще служат като пътна маркировка през деня и нощта, но могат да променят и цвета си, ако е необходимо или да мига в опасните зони. Освен това, слънчевата енергия, генерирана от тези панели, би могла да захранва и околните домове.

Светлинните пътеводители завладяват интериорния дизайн – те могат да се вграждат в мебели, подови настилки, аквариуми или да се използват като осветени преградни стени.

По този начин мултифункционалното стъкло може устойчиво да подобри управлението на ресурсите на сградите, да улесни местните власти и транспортните системи, а в архитектурата, градоустройството и пътното строителство, може да подобри отделните “пасивни” характеристики на продукта чрез адаптивни и интерактивни нови функции.

Добавете към това и “увеличаването на мащаба” – тенденцията към създаването на все по-големи стъкла, различните технологични разработки в структурното стъкло инженерство и технологиите чрез залепване. В комбинация с неговите свойства при докосване, подвижните и гъвкави функционалности дават на модерното стъкло допълнително предимство, което му позволява да посрещне бъдещите предизвикателства и изисквания.

Какъв материал, освен стъклото, може така да променя своите специфични и най-присъщи характеристики, като прозрачност, защита от химически и механични влияния, да служи като субстрат на различни функционални слоеве, без да променя външния си вид, покритие и основни функции?

В близко бъдеще прозорците ще заменят телевизорите, ще допълват осветителните тела с изкуствена светлина без отблясъци и ще направят излишни кутиите за ролетни щори, като по този начин ще избегнат топлинните мостове.

Това, което звучи като далечно бъдеще, за някои отдавна е реалност в лабораториите на университети и производители.

Вижте също...