Модерен, просторен и светъл офис може да се построи и от корабни контейнери

Изграждането на всевъзможни полезни постройки от корабни контейнери става все по-популярно сред модерните градежи, включително и този бюджетен офис в Германия, проектиран от лондонския архитект Джеймс Уитакър. Разработен през 2010г., този офис от контейнери има формата на кристал и е наречен Хехинген Студио. Той използва стени от многослойно стъкло в краищата на контейнерите, за да осигурява много естествена светлина за интериора. Освен това тези прозорци от пода до тавана и осигуряват приятна гледка към околния пейзаж.

Една рекламна агенция поръчала на Уитакър да разработи проекта за Хехинген Студио като нискобюджетно работно пространство от типа „карготектура“ („архитектура“ от товарни контейнери) край провинциалното градче Хехинген. Въпреки че проектът така и не бил реализиран – агенцията била закрита – Уитакър запазвал дизайна и създал дигитални визуализации на проекта си.

Радиалната, кристало-подобна структура на сградата е вдъхновена от „кристалните образувания в научните лаборатория и замъка от единадесети век [Хохенцолерн], който гледа към Хехинген,“ казва Уитакър пред Dezeen.

Модерната сграда е проектирана така, че да се издига над земята върху стълбове, а окачените контейнери са закрепени върху по-ниските контейнери – за стабилност. Макар че графичните интерпретации на Уитакър показват предлагания офис насред тревна поляна, архитектът казва, че сградата може да бъде сглобена навсякъде.

greentech.bg

Може да харесате още...